Računalništvo, telefonija
16.06.2011 06:20
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Moneta Onyx: naslednik pogonov Solid State?

Je pomnilniški modul Moneta Onyx naravni naslednik pogonov Solid State?
Je pomnilniški modul Moneta Onyx naravni naslednik pogonov Solid State?

Pogoni Solid State (SSD) se še niso povsem ukoreninili na področju računalništva, saj so še vedno relativno dragi v primerjavi z običajnimi trdimi diski. Zato raziskovalci širom sveta že iščejo njegovega naslednika. Pri tem so najbolj uspešni raziskovalci Univerze v Kaliforniji v San Diegu (UCSD). Ti so namreč pred kratkim pripravili pomnilniški medij, ki bi lahko bil celo »naravni« naslednik pogonov Solid State.

Tu gre za pomnilniške čipe PCM (phase-change memory), ki zagotavljajo občutno večje hitrosti prenosa in krajše odzivne čase v primerjavi s flash pomnilniki pogonov Solid State. To so raziskovalci Univerze v Kaliforniji dokazali s pripravo pomnilniškega modula Moneta Onyx, ki ga na računalnik priključimo kar na vodilo PCI Express. Ta je opremljen tako s pomnilniškimi čipi PCM kot s prenovljenim podatkovnim krmilnikom.

Pomnilniški modul Moneta Onyx ni od muh, saj so raziskovalci Univerze v Kaliforniji z njim dosegli prenos podatkov s hitrostjo 1,1 gigabajta na sekundo in zapis s hitrostjo do 371 megabajtov na sekundo. To je seveda občutno hitreje od komercialnih pogonov Solid State. Hitrost pomnilniškega modula Moneta Onyx se sicer nekoliko zniža pri manjših podatkovnih blokih (prenos 327 MB/s in zapis 91 MB/s). To »pomanjkljivost« naj bi odpravili pomnilniški čipi PCM druge generacije, ki naj bi bili nared že konec leta. Z njimi bi lahko pomnilniški modul Moneta Onyx dosegal prenose podatkov s hitrostjo do kar 2,8 gigabajta na sekundo. Če bo šlo vse po načrtih, bi lahko ti pomnilniki zašli na trg še pred koncem naslednjega leta. O njihovi maloprodajni ceni je seveda še prezgodaj govoriti.


Prijavi napako v članku