Računalništvo, telefonija
16.04.2019 11:56

Deli z drugimi:

Share

Mobilno omrežje 4G končno prispelo še v zadnjo evropsko državo!

Mobilno omrežje 4G bo kmalu na voljo še v Bosni in Hercegovini.
Mobilno omrežje 4G bo kmalu na voljo še v Bosni in Hercegovini.

Uvedba mobilnega omrežja pete generacije (5G), ki v prvi vrsti prinaša predvsem hitrejše in bolj zanesljive mobilne povezave, bo s seboj prinesla tudi prihod večjega števila naprav, povezanih z internetom za pametne domove. Poleg tega ima novo omrežje vsaj na papirju velik potencial za uspeh, saj naj bi teoretično ponujalo do 20 gigabajtov prenosa na sekundo. To bo kot nalašč za predvajanje videoposnetkov na zahtevo in za ponujanje številnih novih mobilnih storitev, ki trenutno zaradi počasnega mobilnega interneta še niso na voljo.

Medtem ko bo mobilno omrežje 5G vsaj sprva na voljo le v redkih velemestih širom sveta, bomo morali številni uporabniki storitev še vedno računati na storitve mobilnega omrežja 4G. Medtem ko je to mobilno omrežje nam na voljo že dalj časa, to vse doslej še ni bilo na razpolago prebivalcem Bosne in Hercegovine. Na srečo se bo to kmalu spremenilo, saj je državi mobilni regulator podelil licenco za koriščenje frekvenc 4G. Licence za uporabo frekvenc so dobili vsi trije lokalni ponudniki mobilnih storitev (HT Mostar, BH Telekom in Telekom Srpske), poskus novega omrežja pa se bo pričel kmalu, pri čemer bo vzpostavljeno omrežje 4G+ hitrosti do 300 megabajtov na sekundo.

Prva komercialna storitev v okviru mobilne omrežja 4G bo uporabnikom storitev mobilne telefonije na voljo predvidoma 8. maja, in sicer najprej v Mostarju, nato pa bo na vrsto prišlo še Sarajevo. Ponudniki storitev mobilne telefonije pričakujejo, da bodo že do naslednjega leta hitro mobilno omrežje 4G zagotovili kar 60 odstotkov prebivalstva, do leta 2025 pa kar 90 odstotkom.


Prijavi napako v članku