Računalništvo, telefonija
08.10.2010 09:37

Deli z drugimi:

Share

Mobilni telefoni kmalu s fotoaparatom ločljivosti 16 milijonov točk

Bomo sploh še potrebovali kompaktne digitalne fotoaparate?
Bomo sploh še potrebovali kompaktne digitalne fotoaparate?

Podjetje Altek je v začetku oktobra napovedalo prihod mobilnega telefona, ki bo opremljen s kakovostnim digitalnim fotoaparatom ločljivosti 14 milijonov točk. Ta bo najkasneje do naslednje pomladi na voljo v prosti prodaji. Nekoliko kasneje se bodo na evropskem trgu pojavili še pametni mobilni telefoni, ki bodo opremljeni s kakovostnim digitalnim fotoaparatom ločljivosti kar vrtoglavih 16 milijonov točk.

Podjetje Sony je namreč pred kratkim javnosti predstavilo prvo slikovno tipalo CMOS za mobilne telefone, ki se lahko pobaha z ločljivostjo 16,41 milijonov točk. Računalniški gigant zagotavlja, da bo tipalo kljub visoki ločljivosti zagotavljalo dovolj visoko svetlobno občutljivost ob nizkem šumu. To posledično pomeni možnost zajemanja fotografij, ki bodo kakovostno primerljive s kompaktnimi fotoaparati višjega cenovnega razreda. In to še ni vse. Z novim tipalom CMOS podjetja Sony bomo lahko celo zajemali visokoločljive videoposnetke formata 1080p s povprečno frekvenco 30 sličic na sekundo oziroma formata 720p s povprečno frekvenco 60 sličic na sekundo.

Računalniški gigant bo novo tipalo proizvajalcem mobilnih telefonov dostavil že v januarju naslednjega leta. To pomeni, da bodo prvi mobilniki, opremljeni z njim, naprodaj najkasneje do naslednje jeseni. Maloprodajna cena posamičnega tipala se bo gibala okrog 21 evrov. Skupaj z objektivom in sistemom izostritve bo tipalo 80 evrov dražje. Za velika naročila bo maloprodajna cena novinca kakopak precej nižja.


Prijavi napako v članku