Računalništvo, telefonija
12.06.2020 08:00

Deli z drugimi:

Share

Mobilne denarnice rastejo na globalni ravni

Mobilne denarnice rastejo na globalni ravni
Mobilne denarnice rastejo na globalni ravni

Čas, ki ga v času »koronakrize« preživimo na pametnih telefonih se je še dodatno povečal napram stanju pred krizo. To se pozna tudi pri masi mobilnih plačil in nakupovanju preko telefona. Najbolj v porastu so tri glavne kategorije: mobilna trgovine (»m-commerce«), mobilna P2P plačila in brezstično mobilno plačevanje z uporabo tehnologije NFC. Skupaj bi naj po ocenah eMarketerja te tri kategorije v ZDA do leta 2023 generirale 1 bilijon ameriških dolarjev – to pomeni ogromen potencial za glavne akterje na tem trgu.

Mobilne denarnice so recimo dolgo časa veljale kot nekaj povsem novega, nekaj, česar s(m)o se ljudje kar malce bali. V zadnjih časih pa se ta strah zmanjšuje in to ne samo v tujini in v ZDA, temveč tudi v Sloveniji. Na področje mobilnih denarnic so tako vstopila številna velika tehnološka podjetja, ponudniki plačilnih storitev in trgovci. Vsi ti tekmujejo za tržni delež na področju, za katerega v prihodnje napovedujejo veliko rast.

Smisel mobilne denarnice je v tem, da ima digitalizirano kartico, ki jo je mogoče napolniti ali pa je povezana neposredno z bančnim računom. In tako je mogoče račun plačati s telefonom. Običajne poti so brezstične (prek tehnologije NFC), s kodami QR in z zvočno komunikacijo med telefonom in terminalom. Osem glavnih ponudnikov storitev mobilnih denarnic v ZDA je: Apple, Google, Samsung, Starbucks, Venmo, Zelle, Square Cash in Amazon.

Business Insider Intelligence je v obsežnem poročilu identificiral smernice, ki najbolj močno vplivajo na rast mobilna trgovine (»m-commerce«), mobilnih P2P plačil in brezstičnega mobilnega plačevanja z uporabo tehnologije NFC. Na Zvezi potrošnikov Slovenije podpirajo sodobne načine plačevanja, a se obenem zavzemajo za možnost izbire plačilnega sredstva, kar vključuje tudi in predvsem gotovino.

Pri brezstični tehnologiji NFC marsikdo pomisli na možnost zlorab, kako je s tem v praksi?
Gorazd Božič, vodja nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT je povedal, da je bilo nekaj strahu pred tehnologijo NFC, da bo nekdo prišel zraven nas in nam z neko napravo ukradel denar – a to se po njegovem vedenju v praksi ne dogaja. Velika ovira je, da je za to potrebna fizična bližina. Nekdo se mora pripraviti in se za tistih nekaj evrov z zelo izpopolnjeno opremo zelo približati osebi, ki ji hoče ukrasti denar. S tem se fizično izpostavi, tudi da je napaden in poškodovan, obenem ga policija lahko najde s klasičnimi preiskovalnimi sredstvi, obstajajo lahko priče, posnetki videokamer na javnih površinah ipd. »Teoretično je možnosti zlorab ogromno, a mi vedno upoštevamo tudi verjetnost izkoriščanja scenarija neke možnosti zlorabe – v praksi zlorab s tehnologijo NFC nismo zabeležili«, je dodal Božič.

Nekaj ključnih ugotovitev poročila Business Insider Intelligence:

  • Volumen mobilnih denarnic bi naj v ZDA iz 662,3 milijarde ameriških dolarjev v letu 2019 narasel na 1,33 bilijona v 2023. To so podatki eMarketerja, ki zajemajo mobilno trgovino (»m-commerce«), mobilna P2P plačila in brezstično mobilno plačevanje z uporabo tehnologije NFC.
  • Najhitreje rastoči segment mobilnih bank bo po zadnjih napovedih brezstično mobilno plačevanje z uporabo tehnologije NFC. Vedno več trgovcev se odloča, da svojim kupcem ponudi tovrstni način plačevanje, kar je za ponudnike plačilnih storitev še kako pomembno.
  • Mobilna P2P plačila bi naj po napovedih Business Insider Intelligence predstavljala največji delež trga plačil z mobilnimi denarnicami, saj naj bi volumen transakcij v letu 2023 presegel 600 milijard dolarjev. Potrošniki so tisti, ki imajo glavno besedo pri svojih nakupnih odločitvah in to pomeni, da so potrošniki tudi tisti, ki bodo na koncu odločili, kakšen način plačevanja bodo uporabljali.
  • Na trgu je trenutno osem ključnih akterjev, ki vodijo trg mobilnih denarnic, prav tako pa ima teh istih osem podjetij najboljše izhodišče, da svoj položaj na trgu še izboljšajo: Apple, Google, Samsung, Starbucks, Venmo, Zelle, Square Cash in Amazon.
  • Izbira mobilnih denarnic je vedno večja, mednje spadajo tudi kripto denarnice, ki jih bomo predstavili v prihodnje. Katero koli mobilno denarnico uporabljate (ali jo nameravate), s telefonom ali uro ravnajte skrbno, uporabite vse varnostne zaščite, ki so na voljo, v primeru kraje ali izgube pa mobilno denarnico takoj blokirajte pri ponudniku.


    Prijavi napako v članku