Računalništvo, telefonija
06.03.2015 19:31

Deli z drugimi:

Share

Mobile World Congress 2015: Sejem največjih mobilnih inovacij

V Barceloni je od 2. do 5. marca letos potekal Mobile World Congress (MWC 2014) oziroma največji svetovni kongres mobilne industrije, ki pa je imel letos za spremembo izjemno veliko novosti.
Mobile World Congress 2015: Sejem največjih mobilnih inovacij
Mobile World Congress 2015: Sejem največjih mobilnih inovacij

Letošnji mednarodni sejem mobilne telefonije MWC 2015 je postregel z veliko novostmi na področju mobilne telefonije, hkrati pa so bile v centru pozornosti tokrat tudi prenosljive naprave. Konferenca MWC 2015 je uspela tudi brez nekaterih vodilnih imen na področju mobilne telefonije (predvsem Appla, ki seveda ni bil pripravljen na spopad z ostalimi pomembnimi akterji na tržišču).

Največjo pozornost med vsemi proizvajalci mobilnikov so tokrat poželi pri podjetju Samsung, saj je predstavilo težko pričakovana pametna mobilna telefona Galaxy S6 in Galaxy S6 Edge. Slednji je požel zdaleč največ pohval, saj je na levem in desnem robu zaslon ukrivljen. Prikazovalnik slik naj bi namreč znatno izboljšal uporabniško izkušnjo, saj bodo uporabniki pridobili dodatna miniaturna zaslona za prikazovanje informacij, kot so vsebina prejetih kratkih sporočil, podatki o vremenu, napolnjenost baterije, moč mobilnega signala in še mnogo več. Poleg tega bodo lahko na voljo še miniaturne ikone za hiter dostop do najpogosteje uporabljenih funkcij.

Nič manj zanimiva ni bila niti pametna ročna LG Watch Urban. Pametna ročna ura LG Watch Urban namreč ponuja vse funkcionalnosti svojega predhodnika, vendar je celota zajeta v precej bolj všečno, oblikovno dovršeno ohišje. Pri južnokorejskem gigantu so zato prepričani, da bo novost brez težav prepričala tudi najzahtevnejše uporabnike in celo poslovneže.

Nič manj zanimiv pa ni bil mobilni operacijski sistem Jolla Sailfish 2.0, saj razbija monotonost na področju sistemov za mobilne naprave. Novost se namreč lahko pobaha z boljšo podporo za aplikacije Android, podporo za nove procesorje Intel Core x3, novim izboljšanim uporabniškim vmesnikom, napredno večopravilnostjo, novimi možnostmi za prilagajanje in novim sistemom obveščanja. Mnogi poznavalci so prepričani, da bi lahko novost zlahka prevzela vodilni položaj med mobilnimi operacijskimi sistemi, če bi se zanj odločili tudi drugi proizvajalci mobilnih naprav.

Letošnji mednarodni sejem mobilne telefonije MWC 2015 je zaznamovala še kopica drugih izdelkov, kot so pomnilniška kartica microSD podjetja Sandisk, očala za navidezno resničnost podjetja Valve, Microsoftova tipkovnica za Android in iOS, HP-jev kompaktni prenosnik Spectre x360, supertanka in lahka slušalka Bluetooth podjetja Huawei, tablični računalnik Sony Xperia Z4 in še mnogo več. Iz zgoraj naštetega lahko jasno vidimo, da je mednarodni sejem mobilne telefonije MWC 2015 v celoti upravičil pričakovanja ljubiteljev in uporabnikov mobilnih naprav in nosljive elektronike. Strokovnjaki ocenjujejo, da se je sejma skupno udeležilo kar 85 tisoč obiskovalcev in kar 201 držav po vsem svetu. Dogodek je bil seveda tudi dobro medijsko pokrit, saj naj bi ga pokrivalo kar 1.700 novinarjev. Mi pa ob tem seveda upamo, da bo naslednji MWC postregel s še več novostmi na področju mobilnih naprav.


Prijavi napako v članku