Računalništvo, telefonija
21.04.2009 12:30

Deli z drugimi:

Share

Množični protesti v podporo Piratskemu zalivu

Piratski zaliv lahko vedno računa na podporo mladih računalničarjev!
Piratski zaliv lahko vedno računa na podporo mladih računalničarjev!

Švedsko sodišče je pred kratkim upravljavce spletne strani The Pirate Bay (Frederik Neij, Gottfrid Svartholm Warg, Carl Lundstrom in Peter Sunde) spoznalo za krive kršenja avtorskih pravic in jih obsodilo na kar enoletno zaporno kazen. Poleg tega jim je naložilo še plačilo kazni v višini 2,71 milijonov evrov, kar pa je vseeno občutno manj od zahtevka, ki sta ga vložila glasbena in filmska industrija (Warner Bros, Sony Music Entertainment, Emi in Columbia Pictures).

Zaradi po mnenju mnogih zrežiranega sodnega procesa se je na Švedskem na stotine mladih udeležilo množičnega protesta v podporo upravljavcem Piratskega zaliva. Množični protest so organizirali voditelji švedske politične stranke Piratska stranka (Piratpartiet), ki jo je pred tremi leti ustanovila skupina švedskih študentov in uporabnikov programov za izmenjavo datotek.

Čeprav upravljavci spletne strani The Pirate Bay niso povezani s stranko Piratpartiet, je slednja po obsodbi upravljavcev povečala število svojih pripadnikov za kar dvajset odstotkov. Sekretar stranke Rickard Falkvinge je ob tem dejal, da je švedsko sodišče z izrečeno sodbo napovedalo vojno proti celotni generaciji mladih, ki si preko spleta izmenjujejo digitalne vsebine.


Prijavi napako v članku