Računalništvo, telefonija
13.09.2010 14:47
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Microsoftova protipiratska skupina vpletena v ruski politični škandal?

Ali verjamete, da je Microsoftova protipiratska skupina dejansko vpletena v ruski politični škandal?
Ali verjamete, da je Microsoftova protipiratska skupina dejansko vpletena v ruski politični škandal?

Glavni namen protipiratskih organizacij ni zmanjševanje stopnje piratstva, ampak zgolj nuditi podporo programskim hišam in pri tem čim več zaslužiti. Kot vse kaže so organizacije, ki se »borijo« proti programskemu piratstvu, kot nalašč celo za boj proti političnim nasprotnikom. Če gre verjeti časopisni hiši New York Times, naj bi namreč Microsoftova protipiratska skupina že več let načrtno sodelovala z ruskimi organi pregona pri »preiskovanju« računalniških sistemov in drugih podatkovnih medijev političnih nasprotnikov vlade in neodvisnih medijskih hiš.

Ruske oblasti naj bi dejansko že več let računalnike in pomnilniške medije zasegale v imenu boja proti piratstvu. In to še ni vse. Mastno plačani odvetniki Microsoftove protipiratske skupine naj bi celo načrtno vlagali kazenske ovadbe zoper vse, ki so kakorkoli vidneje nasprotovali uradni politiki iz Moskve. Poleg tega naj bi programski gigant odklanjal pomoč političnim nasprotnikom pri nakupu in nameščanju protivohunske programske opreme.

Microsoft očitke časopisne hiše New York Times kakopak ostro zavrača. Tako ravnanje naj namreč ne bi bilo skladno z njihovo poslovno etiko in ameriško protikorupcijsko zakonodajo. Ali je temu res tako, naj bi kmalu pokazala »neodvisna« preiskava ruskih protikorupcijskih enot. Mnogi poznavalci so prepričani, da bodo protipiratske aktivnosti podjetja iz Redmonda v Rusiji zagotovo povzročile škandal mednarodnih razsežnosti.


Prijavi napako v članku