Operacijski sistemi
01.03.2012 05:40

Deli z drugimi:

Share

Microsoft Windows 8 Consumer Preview na voljo za prenos!

Je operacijski sistem Windows 8 Consumer Preview izpolnil vsa vaša pričakovanja?
Je operacijski sistem Windows 8 Consumer Preview izpolnil vsa vaša pričakovanja?

Prihajajoči operacijski sistem Windows 8 bo prinesel veliko število uporabnih novosti, ki nam bodo precej olajšale delo z računalnikom. Zato mnogi računalničarji že nestrpno čakajo na konec leta, ko naj bi novost zašla na prodajne police trgovin. S tem se bo tako rekoč čez noč korenito spremenil način dela tako z osebnimi in prenosnimi računalniki kot tablicami.

Če spadate v skupino nestrpnih uporabnikov in ne bi radi čakali do konca leta, lahko delovanje prve poskusne različice novega Microsoftovega operacijskega sistema preizkusite že sedaj. Podjetje iz Redmonda je namreč ponudilo v prenos operacijski sistem Windows 8 Consumer Preview, ki je dejansko zadnja »stopnja« pred izdajo kandidata za končno izdajo (release candidate). Proti koncu leta pa bo že na voljo končna različica Oken 8 z oznako RTM (Release to Manufacturing). To bodo na svoje izdelke lahko nameščali vsi vodilni proizvajalci osebnih in prenosnih računalnikov ter tablic. Zgoščenka za namestitev na poljubni računalnik bo na voljo šele naslednje poletje.

Pri poskusni različici Windows 8 Consumer Preview najbolj bode v oči odsotnost gumba »Start«. Tu funkcionalnost je sicer mogoče preklicati s pritiskom na tipko »Windows« na tipkovnici ali s klikom miške v spodnji levi kot zaslona. Tu najdemo še bogato paleto raznovrstnih ozadij, nove predloge Apps menija, novi razpored traka ter novo tipkovnico za naprave, opremljene z na dotik občutljivimi zasloni. Precejšnjih izboljšav je bila deležna še stabilnost delovanja sistema in varnost pred spletnimi napadi.

Ker operacijski sistem Windows 8 Consumer Preview prinaša bogato paleto novosti, vam priporočamo, da ga preizkusite v živo. Novost za 32-bitne računalniške sisteme je na voljo za spletnem naslovu http://goo.gl/Ywg6O, medtem ko je 64-bitna različica dosegljiva na naslovu http://goo.gl/g4yyI. Če želite operacijski sistem Windows 8 Consumer Preview le preizkusiti, vam priporočamo, da ga namestite na navidezen strežnik. Tu lahko uporabite tako programsko opremo VirtualBox (http://goo.gl/H3azr) kot VMware Player (http://goo.gl/dVZnX).

Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

Prijavi napako v članku