Operacijski sistemi
05.09.2012 06:15

Deli z drugimi:

Share

Microsoft Windows 7 presegel “nesmrtni” Windows XP

Boste Okna 7 zamenjali za Windows 8?
Boste Okna 7 zamenjali za Windows 8?

Operacijski sistem Windows 8 trenutno pričakovano žanje vso pozornost svetovnih medijev. Stran od žarometov pa je pred kratkim Windowsu 7 le uspelo premagati »nesmrtni« Windows XP. Raziskava analitskega podjetja Net Market Share je namreč pokazala, da je delež uporabnikov Oken 7 za malenkostno presegel delež tistih, ki še vedno prisegajo na kar 11 let star Microsoftov operacijski sistem.

Raziskava analitskega podjetja Net Market Share je pokazala, da operacijski sistem Windows 7 trenutno uporablja 42,76-odstotkov uporabnikov osebnih in prenosnih računalnikov. Delež uporabnikov varnostno in funkcionalno zastarelega sistema Windows XP pa znaša 42,52-odstotkov. Novinec je torej, vsaj po podatkih podjetja Net Market Share, Okna XP presegel za 0,24-odstotne točke.

Veliki met je operacijskemu sistemu Windows 7 uspel šele po slabih treh letih, odkar je ta na voljo v prosti prodaji (od 22. Oktobra 2009). Ker je operacijski sistem Windows 8 pred vrati, so se v javnosti že pojavila namigovanja, kdaj bo ta presegel njegovega predhodnika. Ker je bil prihajajoči operacijski sistem že deležen številnih kritik zaradi prenovljenega grafičnega izgleda, žal obstaja zelo velika verjetnost, da bo priljubljeni Windows 7 postal novi XP. Mnogi strokovnjaki celo verjamejo, da ga bodo uporabniki le stežka zamenjali za prihajajoči Windows 8. Slednji je namreč prezahteven za uporabo na osebnih in prenosnih računalnikih, saj je bil načrtovan z mislijo na tablice. Strokovnjaki zato verjamejo, da bo Windows 8 doletela povsem enaka usoda kot Windows Visto. Bo temu res tako?

Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem

Prijavi napako v članku