Računalništvo, telefonija
08.09.2020 06:56

Deli z drugimi:

Share

Microsoft razkril, kdaj se bo dokončno odrekel tehnologiji Flash!

Tehnologija Flash ima štete dneve tudi pri podjetju Microsoft!
Tehnologija Flash ima štete dneve tudi pri podjetju Microsoft!

Verjetno ste seznanjeni s tem, da je podjetje Apple že daljnega leta 2011 doseglo zgodovinsko zmago proti konkurenčnemu podjetju Adobe, saj se je to dokončno odreklo razvoju tehnologije Flash za vse mobilne naprave. Tehnologiji Flash se danes množično odrekajo tudi programerji spletnih strani, saj ta za delovanje potrebuje veliko sistemskih virov, je pogosto nezanesljiva pri delovanju in je izjemno ranljiva na spletne napade. Zato ne preseneča, da so »gostoljubje« tehnologiji Flash že pred časom odrekli vsi vodili spletni brskalniki in sicer na način, da je Flash privzeto onemogočen, vključno s programi in vtičniki, ki ga nujno potrebujejo za delovanje.

Če uporabljate Microsoftov spletni brskalnik Edge pa morate vedeti, da bo tehnologija Flash privzeto izključena decembra letošnjega leta. Tehnologija Flash, ki je bila pripravljena pred junijem leta 2020, pa bo takoj blokirana. Microsoft prav tako ne bo izdajal varnostnih popravkov za Internet Explorer 11 in za spletni brskalnik Edge, ki ne temelji na osnovi pogona Chromium. Poleti leta 2021 pa bo podjetje Microsoft odstranilo prav vse razvijalske programe Flash in druga orodja, ki so z njim neposredno povezana.

Podjetja, ki pa bodo potrebovala tehnologijo Flash za delovanje, pa bodo to možnost še vedno imela. Za ta namen bodo morala uporabljati poseben vmesnik v okviru spletnega brskalnika Edge, in sicer v načinu delovanja Internet Explorer. Če pa se podjetja ne bodo odločila za ta način uporabe tehnologije Flash, pa ne bodo morala računati na podporo s strani podjetja Microsoft. Naj kot zanimivost še dodamo, da je tudi podjetje Adobe uporabnikom svetovalo, naj čimprej odstranijo iz svojih naprav vse, kar je povezano s tehnologijo Flash.


Prijavi napako v članku