Varnost
31.08.2021 10:30
Posodobljeno 2 tedna nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ali ste pred kratkim prejeli klic Microsoft tehnične podpore?

Če ste v zadnjem času prejeli klic od Microsoft tehnične podpore, potem ste bili eden izmed mnogih žrtev prevarantov in goljufov. Ta vrsta goljufija oziroma phishing pasti je prisotna že od leta 2009 in več kot desetletje kasneje je še vedno zelo uspešna.

Klic »Jaz sem iz Microsofta in zasledil sem težave z vašim računalnikom« je ena izmed prvih tovrstnih prevar. Številni prevaranti so se prilagodili novim varnostnim ukrepom in programskim opremam, vendar za nekatere je še vedno dovolj le en telefonski klic, preko katerega iz nič hudega slutečih žrtev izvlečejo številne osebne podatke.

Vas kliče Microsoftova tehnična podpora?

Ne. Politika poslovanja podjetja Microsoft ne zajema tovrstnih klicev. Vsako komunikacijo z Microsoftom morate začeti sami. Toda prevaranti upajo, da tega ne veste. Pokličejo vas in povprašajo po vašem imenu. Predstavijo se kot strokovnjaki za računalniško varnost iz Microsofta (ali drugega priznanega tehnološkega podjetja ali Microsoftovega »partnerja«). Klicatelj je običajno vljuden, prijazen in deluje verodostojen.

Opozorijo vas, da je vaš računalnik ali prenosnik okužen z zlonamerno programsko opremo, a kot po naključju obstaja rešitev na dosegu njihovih rok. Kaj se zgodi potem, je povsem odvisno od načina prevare, za katero so se odločili kibernetski goljufi.

Nekateri vas bodo prosili, da jim omogočite oddaljeni dostop do računalnika, nato pa ta dostop uporabili za pridobitev vaših osebnih podatkov ali namestitev virusa. Drugi vas prosijo, da naložite »varnostno« orodje, za katerega pravijo, da je »rešitev« za vašo težavo, v resnici pa je zlonamerna programska oprema.

Drugi vas bodo prosili, da zaženete določene programe, ki diagnosticirajo vaš računalnik (npr. Event Viewer) in prikažejo določene napake. S tem vas želijo prepričati, da imate okužen računalnik. Goljuf stavi, da vas bodo prestrašile številne sistemske napake, ki pa so povsem običajne in ne predstavljajo grožnje vam ali vašim podatkom.

Spet tretji pa bodo zahtevali denar v zameno za doživljenjsko zaščito pred zlonamerno programsko opremo, za katero se pretvarjajo, da je na vašem računalniku.

Kaj storiti, če vas pokliče »Microsoft«?

  1. Odložite telefon, gre za prevaro in ne dobrodelen klic Microsofta.
  2. Če že vztrajate pri pogovoru, ne delite svojih osebnih podatkov.
  3. Če ste prišli do točke 3, lahko samo ponovimo nasvet številka 1. Karkoli boste storili, ne sledite njihovim navodilom za obisk neznanih spletnih mest, prenos programske opreme ali spreminjanje računalniških nastavitev.
  4. Če je mogoče, dobite podatke o klicatelju in jih posredujte operaterju ter policiji.
  5. Spremenite vsa gesla in uporabniška imena, ki bi lahko bila ogrožena in zaženite varnostno programsko opremo.
  6. Povejte vsem o tej prevari. Prevaranti prežijo na naivnost in negotovost uporabnikov glede tehnološkega znanja. Najboljša obramba je izmenjava znanja.

Več o varnosti na spletu v naši rubriki Varnost.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

ISF TEAM d.o.o.

Ulica Jožeta Jame 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 070 420 063
ISF Team poskrbi za zanesljivo zaščito vašega računalniškega sistema Kako poskrbeti za zanesljivo zaščito računalniških sistemov? Za ustrezno varnostno zaščito in kar ... Več

MIKRONIS IT, Boštjan Rudl s.p.

Jezdarska ulica 3, 2000 Maribor, Tel: 02 429 27 82
Kot lastnik podjetja, še posebej manjšega, imate številne odgovornosti in vloge. Ne ostane vam veliko časa za obvladovanje tehnoloških delovnih okolij, kjer se zahteva specializirano ... Več

OBLIKOVANJE.COM

Slovenska ulica 25, 9000 Murska Sobota, Tel: 02 522 14 21
Podjetje Oblikovanje.com je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že od samega začetka. Z več kot 20 leti izkušenj ter s strategijo kakovostnega poslovanja in storitev ... Več

Sberbank banka d.d.

Dunajska cesta 128a, 1000 Ljubljana, Tel: 080 22 65
Izbira banke je pomembna odločitev. S Sberbank banko, ki vam zna prisluhniti in svetovati, bo dobro poskrbljeno za vas in vaše finance, izognili se boste marsikateri nevšečnosti, ... Več