Programska oprema
07.10.2006 22:05

Deli z drugimi:

Share

Microsoft predstavil uspehe svojega pristopa k SOA

Microsoft je predstavil uspehe strank, ki so uporabile Microsoftov »realistični« pristop k uvedbi storitveno usmerjene arhitekture. Pristop temelji na doseganju hitrih uspehov, osredotočenih na poslovne izzive, ti uspehi pa predstavljajo temelj za širše namestitve storitveno usmerjene arhitekture. Microsoft je predstavil uspehe obstoječih strank ter napovedal tehnološke novosti, ki bodo v prihodnosti olajšale uvedbo storitveno usmerjene arhitekture.

Na konferenci Microsoft SOA & Business Process Conference je Microsoft predstavil izkušnje strank, ki so z uporabo »realističnega« pristopa uspešno namestile rešitve storitveno usmerjene arhitekture. Podjetje je poleg tega predstavilo prenovljene smernice ter novosti na področjih združljivosti in tehnologije, s katerimi Microsoft razširja svojo zavezo rešitvam storitveno usmerjene arhitekture.

Na konferenci je bilo predstavljenih nekaj največjih in najbolj uspešnih namestitev rešitev storitveno usmerjene arhitekture, ki so jih uporabila podjetja, kot so Commonwealth Bank of Australia, Dell, CitiGroup in Sandvik. Obenem so se podjetja, kot so Clear Channel Communications, HP in Jet Blue Airways, pridružila več kot 700 sodelujočim strankam in industrijskim partnerjem, ki že nudijo dostop do najboljših praks uspeha z uporabo storitveno usmerjene arhitekture. Gre za rešitve, ki dosegajo uspeh preko pristopa, osredotočenega na poslovne izzive, in robustne arhitekture na ravni rešitve. Ta »realistični« pristop se razlikuje od tradicionalnega pristopa implementacije storitveno usmerjene arhitekture, ki zahteva tvegane in obsežne naložbe v infrastrukturo. S takim pristopom je težko prikazati rezultate v razumnem času ali ponuditi učinkovito povrnitev naložbe. Pri »realističnem« pristopu, ki ga uporablja Microsoft, namestitve rešitev storitveno usmerjene arhitekture temeljijo na doseganju hitrih uspehov, osredotočenih na poslovne izzive, ti uspehi pa predstavljajo temelj za širše namestitve storitveno usmerjene arhitekture.

Najnovejše raziskave med direktorji informacijskih oddelkov, ki sta jih opravili podjetji Goldman Sachs & Co. in Merrill Lynch & Co., so pokazale, da so stranke izkazale visoko stopnjo zanimanja za Microsoftov pristop k storitveno usmerjenim arhitekturam. Raziskava podjetja Goldman Sachs je Microsoft postavila med vodilna podjetja za »sodelovanje pri prehodu na storitveno usmerjeno arhitekturo ali spletne storitve«. V raziskavi podjetja Merril Lynch so direktorji informacijskih oddelkov Microsoft označili za »najbolj pomembnega ponudnika programske opreme za spletne storitve in storitveno usmerjeno arhitekturo«.

Microsoftov pristop k storitveno usmerjenim arhitekturam temelji na predstavitvi platforme .NET, ki še vedno predstavlja standard na področju platform za spletne storitve. Platforma poleg storitvene usmerjenosti nudi tudi napredne možnosti za izmenjavo podatkov, potrjevanje identitete, omejevanje dostopa ter ustvarjanje enotne uporabniške izkušnje. Smernice za razvoj aplikacij so prosto dostopne razvijalcem na spletni strani MSDN Architecture Center (http://msdn.microsoft.com/architecture). Microsoft je pri razvoju veliko pozornosti namenil tudi združljivosti in delovanju spletnih storitev v heterogenih okoljih, podjetje pa sodeluje tudi v več organizacijah za uveljavljanje standardov.

Med primeri strank, ki so uresničile prednosti takega pristopa k implementaciji storitveno usmerjene arhitekture, je tudi Siemens. V preteklih dveh letih je podjetje namestilo infrastrukturo za storitveno usmerjeno arhitekturo in upravljanje poslovnih procesov, kar operativnim procesom v informacijskem oddelku omogoča, da podpirajo 400.000 zaposlenih po vsem svetu. S tem se je povečala storilnost podjetja Siemens, čas za vpeljavo novih postopkov pa se je skrajšal za 83 odstotkov. Podjetje z usmerjenim in s postopnim vpeljevanjem storitveno usmerjene arhitekture načrtuje vpeljavo 400 novih poslovnih procesov, pri čemer načrtujejo vpeljavo od štirih do osmih procesov vsakih šest do dvanajst tednov.

Microsoft je predstavil tudi svoje načrte za prihodnost, ki vključujejo nove smernice za vpeljavo možnosti Enterprise Service Bus (ESB) za poenostavitev in pospešitev namestitev storitveno usmerjene arhitekture. Poleg tega bodo lahko stranke izkoristile IBM-ovo rešitev za integracijo sistemov mainframe preko povezovalnika BizTalk Adapter for Host Systems, ki bo še letos na voljo v strežnikih BizTalk Server Enterprise in Standard. S povezovalnikom bodo lahko stranke povezale aplikacije, podatkovne vire, sporočilne sisteme in varnostne rešitve na strežnikih IBM mainframe s sistemi v okoljih Microsoft Windows.

Microsoft je najavil tudi napredek na področju strategije poslovnih aplikacij, ki ga bo omogočila predstavitev sistema 2007 Microsoft Office. Podjetja lahko tako zaposlenim omogočijo, da z uporabo splošno uporabljanih orodij, kot so aplikacije SharePoint in Office, dostopajo do storitev in podatkov v poslovnih aplikacijah. Novosti in predstavljene rešitve poudarjajo uspeh implementacij, ki temeljijo na majhnih začetnih namestitvah in se kasneje razširijo na širša okolja.


Prijavi napako v članku