Igre
17.03.2020 09:11

Deli z drugimi:

Share

Microsoft končno razkril podrobnosti igralne konzole Xbox Series X!

Igralna konzola Microsoft Xbox Series X naj bi bila kar štirikrat zmogljivejša od zdajšnjega modela Xbox One X.
Igralna konzola Microsoft Xbox Series X naj bi bila kar štirikrat zmogljivejša od zdajšnjega modela Xbox One X.

Konec lanskega leta smo razkrili prve informacije povezane s prihajajočo igralno konzolo Xbox Series X podjetja Microsoft. Ker je novost že skorajda nared za pričetek množične proizvodnje, so pri računalniškem gigantu sprejeli odločitev, da jo predstavijo javnosti. Iz razritih podrobnosti strojne opreme novosti pa je jasno, da bo Xbox Series X najhitrejša in najzmogljivejša igralna konzola Xbox doslej, ki naj bi zlahka prekosila celotno konkurenco.

Igralna konzola Microsoft Xbox Series X je sicer nekoliko nenavadne oblike, saj spominja na pokončno in okorno »škatlo«. Kljub temu pa temelji na zelo zmogljivi strojni opremi, ki temeljili na osnovi procesorja AMD s procesorskimi jedri Zen 2, pri čemer je za preračunavanje podatkov na voljo kar osem procesorskih sredic frekvence 3,8 gigahercev. Grafičnim vsebinam bo kos grafično jedro Radeon RDNA 2 frekvence 1.825 gigahercev z zmogljivostjo vsaj 12 teraflopsov. To dejansko pomeni, da naj bi bila vgrajena grafična kartica dovolj zmogljiva, da bomo lahko brez težav poganjali igre v ločljivosti do 8K s povprečno frekvenco 120 sličic na sekundo. Piko na i pa bo dal hiter grafični pomnilnik GDDR6, saj ga bo skupno na voljo kar 16 gigabajtov.

Igralna konzola Xbox Series X naj bi bila po zagotovilih podjetja Microsoft do štirikrat hitrejša v primerjavi z obstoječim modelom Xbox One X. Novost bomo lahko za nameček uporabljali tako v vodoravnem kot tudi v navpičnem položaju, zato bo brez težav našla prostor v našem stanovanju. Microsoft naj bi kupcem nove igralne konzole v zameno za manjše plačilo zagotovil tudi pametno dostavo, kar pomeni, da bomo vedno imeli dostop do najboljše različice igralne konzole Xbox.

Poleg tega bo nova Microsoftova igralna konzola Xbox Series X imela zagotovljeno polno združljivost z vsemi starejšimi konzolami in igrami zanje. Za shranjevanje iger bo na voljo do en terabajten pogon Solid State, ki ga bomo po potrebi lahko razširili s pomočjo zunanjih pomnilniških kartic, in sicer še za dodaten terabajt. Novost bo še vedno opremljena z optičnim bralnikom, pri čemer bo tu še vedno šlo za pogon Blu-Ray s podporo ločljivosti 4K UHD.

Igralna konzola Microsoft Xbox Series X bo po vsej verjetnosti na voljo šele proti koncu letošnjega leta ali na začetku naslednjega. Maloprodajna cena trenutno še ni znana, naj pa bi bila ta primerljiva s ceno zdajšnjih igralnih konzol. Višja cena bi namreč pomenila, da bi bilo povpraševanje po novosti manjše, to pa bi negativno vplivalo tako na nakup iger kot drugih storitev.


Prijavi napako v članku