Programska oprema
16.11.2006 09:50

Deli z drugimi:

Share

Masovno organiziran napad s ciljem povečati vrednost delnic

V laboratorijih PandaLabs so odkrili širjenje masovnega števila neželene e-pošte (spama), s katerimi se poskuša dvigniti prodajo delnic podjetja. Natančneje, e-sporočila napovedujejo hitro rast delnic podjetja West Excelsior Enterprise Inc. V naslednjih petih dneh. Cilj je prepričati v nakup delnic tega podjetja.

Cilj tega napada je umetno povečati vrednost teh delnic. V laboratorijih PandaLabs so odkrili tri ločene valove neželene e-pošte v zadnjih petih dneh. Ta strategija je namenjena vzdrževanju vrednosti delnic, ko bi enkrat narasla.

Po podatkih več finančnih podjetij se je vrednost delnic tega podjetja po petku, ko so bila poslana prva sporočila, dvignila za 50 odstotkov od prvotne vrednosti. Vendar pa so zadnji valovi napada sovpadali že s padajočim gibanjem vrednosti delnic.

Uporabljena sporočila se razlikujejo med seboj. Razlike vključujejo besede v sporočilu, ozadje sporočila, naslov sporočila ali celo ime pošiljatelja. Vse te razlike so bile narejene, da bi se izognili pravilom filtrov pred spamom.

“Čeprav uporaba neželene e-pošte za umetno povečanje vrednosti delnic ni nič novega samo po sebi, sta v tem primeru dve zanimivi značilnosti. Prva je ta, da je dobro organiziran napad s koordinacijo več valov napada. Drug dejstvo, da se vsako sporočilo na nek način razlikuje od drugih, pa je na nek način nenavadno,” pojasnjuje direktor laboratorijev PandaLabs Luis Corrons.

“Zelo verjetno je, da je avtor teh sporočil poceni kupil delnice tega podjetja in želi narediti hiter dobiček z umetnim dvigovanjem njene vrednosti. V vsakem primeru je največja nevarnost tovrstnih napadov, da lahko tako kot nekoliko dvignejo cene delnic, povzročijo tudi padec. To lahko postane nevarno orodje, če bi se denimo uporabilo kot orožje proti skupini vlagateljev ali določenemu podjetju,” nadaljuje Corrons.


Prijavi napako v članku