Računalništvo, telefonija
13.06.2019 16:11

Deli z drugimi:

Share

Majska akcija v uličnih zbiralnikih zaključena, sledi mobilno zbiranje

Velenje, 31. maj 2019 – Ozaveščevalno-zbiralna nagradna akcija »Napolnimo ulične zbiralnike za stare aparate v Šaleški dolini!«, ki je potekala med 25. aprilom in 25. majem 2019, je zaključena. Organizirala sta jo družba ZEOS, d.o.o. v sklopu projekta Life Gospodarjenje z e-odpadki in Rokometni klub Gorenje Velenje z namenom, da vse občanke in občane pozovejo k ločevanju starih aparatov in odpadnih baterij. V sklopu akcije so želeli vse seznaniti z infrastrukturo za oddajo teh odpadkov in hkrati čim bolj napolniti vseh 33 uličnih zbiralnikov, ki stojijo v Mestni občini Velenje in Občini Šoštanj in so namenjeni oddaji le-teh. V nagradni igri, ki je bila del akcije, pa je 10 srečnežev prejelo tudi Gorenjev namizni žar. Projekt Life je sofinanciran s strani Evropske komisije in Ministrstva za okolje in prostor RS in v sklopu le-tega organizira družba v mesecu juniju skupaj s PUP - Saubermacher d.o.o. tudi mobilno zbiranje predvsem večjih starih aparatov na različnih lokacijah v Velenju z okolico.
Majska akcija v uličnih zbiralnikih zaključena, sledi mobilno zbiranje
Majska akcija v uličnih zbiralnikih zaključena, sledi mobilno zbiranje

Z akcijo v maju so želeli organizatorji vse Šalečanke in Šalečane spodbuditi k pravilnemu ravnanju z malimi starimi aparati in odpadnimi baterijami in jim predstaviti eno izmed možnosti za oddajo le-teh – ulične zbiralnike. Po končani akciji so vse zbiralnike spraznili in ugotovili, da sicer polni niso bili, se je pa količina oddanih odpadkov v ulične zbiralnike na dan v času akcije povečala za dobrih 38%. Opazili so tudi, da se je na posameznih lokacijah zbiralnikov, kjer je bila oddaja malih starih aparatov pred akcijo prej slabša, povečala – nekje tudi za 2-krat ali celo 3-krat več oddanih starih aparatov ali baterij na dan.

Rokometni klub Gorenje Velenje je s sodelovanjem v akciji postal lokalni prijatelj projekta Life, rokometaši pa so kot prijatelji akcije pripomogli k boljši komunikaciji akcije.

Česa se je največ zbralo

Skoraj polovica vsega zbranega v uličnih zbiralnikih v času akcije so bili mali aparati, sledijo baterije, nato pa zabavna elektronika in IT oprema, računalniki, TV in monitorji, električne in elektronske igrače in tudi nekaj sijalk.

TV in monitorji ter sijalke v ulični zbiralnik sicer ne sodijo, kljub temu, da so to električna in elektronska oprema, saj se lahko pri oddaji razbijejo in s tem onesnažijo okolico (škodujejo tako ljudem kot živalim in naravi). Zato jih lahko oddamo v trgovino, kjer jih prodajajo, v mobilni zbiralnik ali zbirni center.

V uličnih zbiralnikih pa se je nabralo tudi 5% preostalih odpadkov, ki tja nikakor ne sodijo (to so predvsem vrečke, CD-ji, karton, igle (!), les, plastika, kovina, tekstil itd.). Vse te odpadke so organizatorji po praznjenju seveda ločeno oddali na prava mesta.

Podarjenih 10 Gorenjevih žarov v nagradni igri


V času akcije je potekala tudi nagradna igra »Najdi ulični zbiralnik za stare aparate v Šaleški dolini«, s katero so spodbudili vse, da so poiskali konkretne lokacije uličnih zbiralnikov in našli tisto, ki je najbližje Rdeči dvorani v Velenju. Pravilen odgovor na vprašanje, katera lokacija je to, je Šaleška 2a-d. Danes so izmed vseh prispelih in pravilno izpolnjenih prijavnic izžrebali 10 srečnežev, ki bodo dobili Gorenjev namizni žar – to so: Ana Krajnik Pistotnik, Davor Vulekić, Dora Velunšek, Janja Pintar, Jasmina Mudrov, Jože Silovšek, Marija Tamše, Mirela Muminović, Vid Sajko in Vlado Pokeršnik. Čestitamo! Zmagovalci lahko nagrade prevzamejo od danes naprej osebno na naslovu RK Gorenje Velenje, Šaleška cesta 3, 3320 Velenje v roku 14 dni. Pred prevzemom naj na telefonski številki 051-213-089 ali 051-422-420 preverijo, če je njihova pisarna odprta, da se dogovorijo za termin prevzema. Ob prevzemu morajo pokazati svoj osebni dokument.

Več o sami nagradni igri je objavljeno na straneh www.rk-gorenje.com in www.stariaparati.si.

NAPOVED – Mobilno zbiranje večjih starih aparatov v Šaleški in Zg. Savinjski dolini v juniju 2019

Ker v ulične zbiralnike ne moremo odložiti večji starih aparatov (štedilnikov, pralnih strojev, pomivalnih strojev, zamrzovalnih skrinj, hladilnikov), TV in monitorjev, klimatskih naprav, večjih računalnikov pa tudi ne sijalk (t.i. varčnih žarnic), tudi letos družba ZEOS, d.o.o. v mesecu juniju organizira v Šaleški in Zg. Savinjski dolini posebno mobilno zbiranje le-teh odpadkov skupaj z lokalnim partnerjem PUP – Saubermacher, d.o.o.. V spodaj navedenih terminih in lokacijah boste našli poseben zelen mobilni zbiralnik, ki bo sprejemal vse vrste in velikosti starih aparatov, odpadnih baterij in odpadnih sijalk:

1. junij 2019 (8:00 – 12:00) – ŠMARTNO OB PAKI: ZM pri pokopališču

3. junij 2019 (10:00 – 16:00) – SOLČAVA: Pri Zadružnem domu

4. junij 2019 (10:00 – 16:00) – LUČE: Pri Gasilskem domu

8. junij 2019 (9:00 – 12:00) – ŠOŠTANJ: ZM pri Gasilskem domu Šoštanj

10. junij 2019 (10:00 – 16:00) – LJUBNO: Foršt (na igrišču)

11. junij 2019 (10:00 – 16:00) – LJUBNO: Radmirje (parkirišče pod cerkvijo)

13. junij 2019 (10:00 – 16:00) – GORNJI GRAD: Za občinsko zgradbo

18. junij 2019 (10:00 – 16:00) – NAZARJE: Šmartno ob Dreti (pri trgovini)

20. junij 2019 (10:00 – 16:00) – NAZARJE: Pri Gasilskem domu

21. junij 2019 (10:00 – 16:00) – VELENJE: Gorenje – na parkirišču bivšega salona

Organizatorji akcije se vsem sodelujočim občankam in občanom iskreno zahvaljujejo za sodelovanje in jih hkrati vljudno vabijo k oddaji večjih starih aparatov v mobilnem zbiranju v mesecu juniju.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ZEOS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ZEOS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ZEOS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ISKRATEL d.o.o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Iskratel vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več
Zlati partner

SOPHOS d.o.o.

Germova ulica 9, 8000 Novo mesto, Tel: 07 393 56 00
Podjetje Sophos je sinonim za zagotavljanje IT varnosti in varovanje podatkov za podjetja. Danes njihovi izdelki varujejo več kot 240.000 podjetij in 100 milijonov uporabnikov. Zaupajo ... Več
Zlati partner

PANASONIC SLOVENIJA

, , Tel: 080 080 799
Panasonic je ena največjih svetovnih blagovnih znamk na področju potrošniške elektronike. Že več kot stoletje uporabnike razvaja z najnovejšimi televizijskimi sprejemniki, fotoaparati, ... Več
Zlati partner

EGAL d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 05 905 55 35
EGAL, d.o.o., Ljubljana je ekskluzivni zastopnik ameriškega globalnega podjetja Panduit za jugovzhodno in vzhodno Evropo, in sicer so predstavniki v 26 evropskih državah. Panduit ... Več