Računalništvo, telefonija
04.07.2019 11:06
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Linux prvič v zgodovini prekosil Windows Server

Število strežnikov Linux v oblačnem ekosistemu Azure je preseglo števil strežnikov Windows.
Število strežnikov Linux v oblačnem ekosistemu Azure je preseglo števil strežnikov Windows.

Uporaba oblačnih storitev je v polnem razmahu. Zadnji podatki analitske družbe IDG kažejo, da kar slabe tri četrtine vseh organizacij širom sveta uporablja vsaj eno aplikacijo ali del svoje računalniške infrastrukture v oblaku. Tu še posebej prednjači oblačna storitev Microsoft Azure, saj uporabniku nudi vse, kar potrebuje za postavitev podatkovnega centra, vključno s strežniškimi sistemi, ki temeljijo na osnovi odprtokodnega in brezplačnega operacijskega sistema Linux.

Glede na spletne govorice, naj bi število strežnikov Linux v oblačnem ekosistemu Microsoft Azure kot prvič doslej preseglo število strežnikov, ki poganjajo Microsoftov strežniški operacijski sistem Windows Server. Že leta 2017 so strežniki z odprtokodnim operacijskim sistemom Linux predstavljali 40 odstotkov vseh strežnikov v okviru oblačne storitve Azure. Lansko jesen se je odstotek povzpel na slabih 50 odstotkov, zdaj pa so strežniki Linux prevzeli vodilni položaj.

Prevlada strežnikov Linux v oblačnem ekosistemu Azure je verjetno tudi eden izmed razlogov, zakaj so se pri podjetju Microsoft odločili, da novi Windows 10 opremijo s pravim jedrom Linux, kar posledično pomeni, da je zagotovljena polna podpora za Linux ukaze in knjižnice. Microsoftov operacijski sistem Windows 10 je sicer že prej omogočal emulacijo ukazov in knjižnic operacijskega sistema Linux v navideznih sistemih, a uporabniki nad tem niso bili pretirano navdušeni. Operacije branja s pomnilniškega medija so bile namreč relativno počasne, prav tako tudi zapisovanje podatkov, za nameček pa je bila onemogočena uporaba gonilnikov Linux.

Nova poskusna različica operacijskega sistema Windows 10 je opremljena z jedrom “Windows Subsystem for Linux 2”, ki podpira več odprtokodne programske opreme in deluje občutno hitreje. Uporablja prednosti virtualizacijskega orodja Hyper-V, s katerim Windows ustvari preprost navidezni stroj z osnovnim jedrom odprtokodnega operacijskega sistema Windows. Ta posledično pri delovanju porabi zelo malo pomnilnika in drugih računalniških virov.


Prijavi napako v članku