Strojna oprema
11.09.2008 12:22
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Linux moduli kot Lego kocke

Podjetje Bug Labs bo v kratkem na trg lansiralo svoje majhne BugBase računalnike, zasnovanem na odprtokodnem procesorju ARM11, za nameček pa bo na začetku mogoče dokupiti še tri dodatne module. Bug (hrošč) platformo, ki so jo napovedali lanskega novembra , sestavlja majhen BugBase računalnik in številni moduli v slogu Lego kock, ki jih lahko sestavljamo v poljubne naprave. Osnovni BugBase računalnik vsebuje ARM1136JF-S procesor in 128 Mb delovnega pomnilnika, polnilno baterijo, USB in ethernet priključek ter majhen LCD zaslon z gumbi za upravljanje. Enota velikosti 12,7 x 6,35 x 1,5 cm, po navedbah podjetja Bug Labs, tehta le 117 gramov, oziroma toliko kot Applov iPhone, poganja pa jo GNU Linux, vendar bodo le-tega v kratkem zamenjali s Pokey Linux distribucijo, ki jo je pred kratkim kupilo podjetje Intel.

Dodatni moduli, ki jih bo mogoče vstaviti v BugBase enoto vključujejo LCD zaslon BugView, BugLocate GPS sprejemnik, BugMotion za zaznavanje premikanja in pospeškometer ter Bugcam2MP kamera ločljivosti 2 milijona točk. Glede na to, da tako računalnik kot naprave vsebujejo odprtokodne rešitve, podjetje Bug Labs poziva razvijalce strojne in programske opreme, da prispevajo k projektu z oblikovanjem strojnih in programskih modulov ter delijo svoje delo s skupnostjo. Napravica vsebuje razvojno okolje Java in Eclipsov Dragonfly, mogoče pa ju je uporabljati v operacijskih sistemih Linux, Mac OS in Windows.

Da so pri Bug Labs mislili resno, pomeni tudi najava novih modulov kot so modul za povezovanje v brezžična omrežja, priklop mobilnikov in naprav preko infrardeče povezave ter celo modula za vreme.

Kaj pa cene? Čez lužo je mogoče kupiti BugBase za 350 ameriških dolarjev, BugView za 120, BugLocate za 100 in BugMotion za 60. Vse omenjene naprave pa je seveda mogoče kupiti tudi skupaj za ceno 630 ameriških dolarjev. BugCam2MP kamera pa naj bi bila na voljo do konca leta.


Prijavi napako v članku