Avtomobilizem
23.05.2021 13:22

Deli z drugimi:

Share

Leteči avtomobil prihodnosti!

Štiri sedežni prototip zračnega taksija, katerega poganjajo litij-ionske baterije
Štiri sedežni prototip zračnega taksija, katerega poganjajo litij-ionske baterije

Za vse, ki vsak dan porabite veliko časa za pot na delovno mesto, je ideja, da bi to opravili v nekaj minutah, neprecenljiva. Si predstavljate? Brez zastojev na cesti, brez zamud vlakov, nič več mraza na avtobusnih postajah – le kaj bi lahko bilo boljše? Vse to nam namreč obljublja približno 100 podjetij, ki se ukvarja z razvojem eVTOL (električnih »vertical take-off-and-landing«) prevoznih sredstev.

Kot vse kaže se bomo z letečimi taksiji lahko kaj kmalu prevažali naokrog, zasluge za to pa bodo šle podjetju Volocopter. Ti so namreč pripravili nadvse zanimiv koncept letečega električnega vozila, ki je korak pred celotno konkurenco. Leteče vozilo VoloConnect namreč združuje šest elektromotorjev s propelerji, da ustvari vzgon in dve električni turbini, ki bosta med letom ustvarjali vodoravni potisk. To v praksi pomeni, da novost združuje vse ključne prednosti električnih helikopterjev in letal.

Leteče vozilo VoloConnect lahko prevaža do štiri potnike hkrati in sicer z največjo hitrostjo 250 kilometrov na uro, potovalna hitrost pa naj bi znašala okoli 180 kilometrov na uro. Z današnjo »baterijsko tehnologijo« pa bi dosegel največ 100 kilometrov avtonomije. Razvoj naprednega vozila VoloConnect sicer traja že dve leti, zaključek razvoja in certificiranje letov pa se pričakuje v naslednjih petih letih. Trenutno pa še ni znano, ali bodo ta vozila naprodaj tudi običajnim uporabnikom.


Prijavi napako v članku