Prenosni računalniki
Računalništvo, telefonija
09.03.2023 08:34
Posodobljeno 9 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Noro zmogljiv Lenovo prenosnik s še bolj noro ceno

Prenosniki Lenovo ThinkPad so bili nekaj časa edini računalniki, ki so smeli potovati v vesolje. Danes so bolj prizemljeni, a še vedno zelo pogost pojav v poslovnem okolju.

Ko pomislimo na prenosnike Lenovo ThinkPad, si vsi najprej vizualiziramo rdečo kazalno napravo TrackPoint, ki vedno zaseda ugledno mesto na sredini tipkovnice. To je zaščitni znak Lenovo prenosnikov, ki ga poznajo vse generacije uporabnikov.

Poleg bogatega porekla, ki se še danes drži proizvajalca, bi na drugem mestu izpostavili robustnost in zanesljivost prenosnikov Lenovo ThinkPad. Velika verjetnost je, da boste v podjetju ali doma našli še kakšen starejši ThinkPad, ki danes sicer nosi status relikvije, ampak je vseeno dokaz, kako dolgoživi so Lenovo prenosniki.

Vso to zgodovino so stlačili tudi v najnovejši prenosnik ThinkPad P16 G1, ki se nevarno približuje ceni manjšega avtomobila. Poglejmo, kaj dobimo za ta denar.

Delovna postaja s praktično brez kompromisov

V nadaljevanju bomo bolj ali manj govorili o superlativih te delovne postaje, kajti resnično je težko najti kakšno pomanjkljivost, razen visoke cene.

Začnimo pri procesorju. Lenovo ThinkPad P16 G1 ima vgrajen Intelov procesor i7-12800HX, ki ima 16 jeder, enakomerno razdeljenih na zmogljiva in varčna jedra, 25 MB predpomnilnika, 24 procesorskih niti in maksimalno frekvenco, ki se na števcu ustavi pri 4,8 GHz. Osnovna poraba procesorja je 55 W, pri maksimalni obremenitvi vseh jeder pa 157 W. Preprosto povedano gre za procesor, ki bo vsakršno nalogo opravil brez pripomb in upočasnitev.

V procesorju se skriva še integrirana grafična kartica Intel UHD, vendar jo boste uporabljali le ob nezahtevnih nalogah. Težja bremena bo prevzela namenska grafična kartica Nvidia RTX A2000, ki je bila posebej ustvarjena za delovne postaje. Ima 8 GB delovnega spomina GDDR6, kar bo dovolj za naloge, za katere je predvidena. Obstajata še različici s 6 GB, kateri bi lahko pri določenih nalogah zmanjkalo kapacitete, in 12 GB VRAM-a, ki pa je seveda vrhunec grafične tehnologije za delovne stroje.

Pod osnovnimi komponentami, ki v največji meri vplivajo na to, kako zmogljiv bo prenosnik, najdemo še 16 GB najnovejšega DDR5 RAM-a in 512 GB NVMe SSD disk, ki je šifriran s tehnologijo Opal Encryption 2. Zagon sistema bo trajal le nekaj sekund, večopravilnost pa je v tej konfiguraciji skoraj brezmejna.

Delovna površina podpira WUXGA ločljivosti oziroma 1920 x 1200 slikovnih točk. IPS zaslon se osvežuje z LED tehnologijo, od ene do druge diagonale pa meri 16 palcev, dolžina, ki jo redko vidimo pri prenosnikih. Maksimalna svetilnost je 400 nit, prisotna je tudi zaščita proti bleščanju.

Lenovo ThinkPad P16 G1 Lenovo prenosniki 1

Za namene povezljivosti lahko izbirami med povezavo Ethernet, Wi-Fi 6E in Bluetooth 5.1. Lenovo ThinkPad P16 G1 je kar zajeten prenosnik, tehta namreč 2,95 kilograma, zato ne spada med ravno najbolj prenosljive naprave.

Med obvezno opremo najdemo še spletno kamero, čitalec prstnih odtisov in bralnik pametnih kartic. V primeru težav lahko uveljavljate 3-letno garancijo.

Za še več informacij obiščite www.enaA.com, kjer boste našli še ostale prenosnike, med njimi tudi tiste, ki so bolj prijazni do vaše denarnice.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Enaa / Gambit trade d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri Enaa / Gambit trade d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Enaa / Gambit trade d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SOPHOS d.o.o.

Germova ulica 9, 8000 Novo mesto, Tel: 07 393 56 00
Podjetje Sophos je sinonim za zagotavljanje IT varnosti in varovanje podatkov za podjetja. Danes njihovi izdelki varujejo več kot 240.000 podjetij in 100 milijonov uporabnikov. Zaupajo ... Več

Računalniške storitve mITch, Mitja Mihelič s.p.

Čolnarska ulica 3, 1310 Ribnica, Tel: 05 125 8575, 051 258 575
Ali vaše podjetje potrebuje oddelek za IT? Nekoč dostopne le za velike korporacije, danes so IT funkcije na voljo podjetjem vseh velikosti po zaslugi računalništva v oblaku in ... Več

TISKARNA SILVECO

PE Stegne, Stegne 3, 1000 Ljubljana, Tel: 031 707 667
Ali iščete način za preboj komunikacijske ovire med vami in vašimi potencialnimi strankami ali partnerji? V današnji digitalni dobi je trg enostavno prenasičen s spletnimi oglasi ... Več

Koenergija d.o.o.

Ilichova 21, 2000 Maribor, Tel: 040 730 010
Večina se zaveda, da je vključitev neke oblike industrijske avtomatizacije v njihov proizvodni obrat ali podjetje koristna. Lahko zmanjša proizvodne stroške, poveča učinkovitost, ... Več