Industrija
09.07.2012 10:42
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Robot, kot ga še ni bilo

Človek robotu Mahoro ne seže niti do kolen!
Človek robotu Mahoro ne seže niti do kolen!

V zadnjih nekaj letih smo videvali robote, ki lahko kosijo travo, plešejo, plezajo, zlagajo nogavice in se celo sami učijo. Zato je bilo le vprašanje časa, kdaj bodo izdelali robota, ki lahko delo opravlja bolje in hitreje od nas. Tu gre za robota z oznako Mahoro, ki sta ga izdelali podjetji AIST in Yaskawa. Ta je bil pripravljen z namenom, da prevzame nevarna laboratorijska dela, ki so jih doslej morali ljudje opravljati ročno.

Robot Mahoro trenutno velja za najbolj izpopolnjen delovni stroj na modrem planetu. Ta lahko namreč laboratorijska dela opravlja veliko hitreje in z občutno večjo natančnostjo od človeka. Robotska roka s sedmimi osmi lahko namreč oponaša prav vse gibe človeške roke. Glavna prednost uporabe robota je seveda ta, da ta lahko dela tudi s strupenimi in radioaktivnimi snovmi brez dodatnih zaščit.

Medtem ko programiranje običajnih delovnih robotov traja celo večnost, je robot Mahoro za to precej bolj »dovzeten«. Ta najprej v tridimenzionalni tehniki skenira celoten laboratorij. Ti podatki se nato uporabijo za izdelavo navideznega delovnega mesta. Namenska programska oprema pa poskrbi, da se robot nauči vseh tehnik in postopkov za delo v laboratoriju.

Robot Mahoro je zaradi izjemne učinkovitosti že dobil »delo« v nekaterih farmacevtskih podjetjih in univerzitetnih laboratorijih. Podjetji AIST in Yaskawa sta medtem že napovedali, da bodo njihovega robota še dodatno izboljšali in da ga bo kmalu mogoče uporabiti še v drugih industrijah. Bo torej kmalu prišel čas, ko bomo morali naša delovna mesta prepustiti cenejšim in sposobnejšim robotom?

Vas zanima več iz te teme?
robotika

Prijavi napako v članku