Tiskalniki in skenerji
14.05.2023 09:13

Deli z drugimi:

Share

KYOCERA je predstavila FOREARTH, Inkjet tiskalnik na tekstil

Foto: KYOCERA
Foto: KYOCERA

Korporacija KYOCERA je predstavila novi tiskalnik FOREARTH, ki so ga zasnovali tako, da pri tiskanju blaga skoraj v celoti odpravi porabo vode, s čimer prispeva k zmanjšanju vpliva modne industrije na okolje. Pričakovanja so velika, saj tiskalnik prinaša tehnologijo, ki bo izdatno prispevala k odpravi onesnaževanja vode, povezanega s tiskanjem, ki je že dolgo problem v tekstilni in oblačilni industriji.

Ozadje razvoja

Tradicionalno analogno tiskanje na tekstil porabi veliko vode, zlasti v postopkih pranja in obdelave s paro. Onesnaženje odpadnih voda zaradi tiskanja na tkanine pa je dolgotrajna težava po vsem svetu. Poleg tega so odpadki, ki nastanejo zaradi množičnega odlaganja ponošenih ali drugače zavrženih oblačil, tudi okoljska skrb, tekstilna in oblačilna industrija pa sta pod pritiskom, da nemudoma ukrepata za ublažitev tega problema. Kyocera je razvila novi brizgalni tekstilni tiskalnik FOREARTH, ki združuje patentirane brizgalne tiskalnike ter črnilo in tehnologijo za tiskanje, in tako prispeva k reševanju okoljskih problemov povezanih z barvanjem tekstila.

Glavne lastnosti vključujejo:

Koncept tiskanja brez vode – dramatično zmanjša porabo vode pri tiskanju na tekstil.

Svoboda ustvarjanja – patentirano pigmentno črnilo omogoča na otip mehke natise in visoko obstojnost na številnih vrstah tkanin.

Tiskanje na katerikoli lokaciji – tiskanje na tekstil ni več odvisno od vodnih virov. Podjetja lahko optimizirano načrtujejo tako količino proizvodnje kot tudi izberejo optimalno lokacijo proizvodnje in tako prihranijo pri zmanjšanju logističnih stroškov, časa in presežnih zalog.

Tiskanje brez vode
Na splošno se pri tiskanju na tekstil uporablja barvno črnilo*1 , ki zahteva veliko količino vode za postopke obdelave, kot sta parjenje in pranje. FOREARTH je tiskalni sistem »vse v enem«, ki uporablja novo edinstveno pigmentno črnilo*2, tekočino za predhodno obdelavo in sredstvo za končno obdelavo, ki se nenehno v istem zaporedju odvajajo iz glave brizgalnih tiskalnikov. Ta sistem odpravlja predhodne in naknadne postopke, ki so potrebni za običajno barvno tiskanje, in zmanjša porabo vode pri tiskanju na tekstil za 99 %*3. Poleg tega nova rešitev za tiskanje prispeva k zmanjšanju porabe energije in emisij CO2, saj ne potrebuje opreme, ki se uporablja za postopke predhodne in naknadne obdelave tiskanja na tekstil.

*1 Barvno črnilo: barvilo s finimi delci barve, raztopljenimi v vodi, ki se potiska z impregnacijo blaga z barvo.

*2 Pigmentno črnilo: Barva z velikimi delci barve, ki se ne topijo v vodi, ki se odtisne tako, da se prilepi na površino tekstila.

*3 Na podlagi raziskave KYOCERA (2022).

*Referenca o porabi 153 L vode pri analognem tekstilu z barvilom: Kujanpää, M. & Nors, M. (2014). Okoljska učinkovitost prihodnjega digitalnega tiska na tekstil. VTT Technical Research Center of Finland. VTT Customer Report Vol. VTT-CR-04462- 14

Svoboda ustvarjanja
Običajni digitalni tisk z barvilom zahteva različne vrste barvil za različne tkanine iz različnih vlaken. FOREARTH rešuje tipične težave pigmentnega tiskanja, kot so slabši razvoj barv, obstojnost in trd občutek na otip, z uporabo Kyocerine edinstvene tehnologije črnila in znanja v novem sistemu tiskanja »vse v enem«. FOREARTH omogoča zelo natančno in podrobno tiskanje na različne tkanine, od bombaža, svile in poliestra do najlona in mešanih tkanin na eni sami napravi za tiskanje. Tiskanje je prilagojeno tudi širokemu spektru kategorij, od ženske mode in športnih oblačil do oblačil za dojenčke in hišnega tekstila.

Lokacija ni več pomembna
Tradicionalne tovarne za barvanje tekstila delujejo na območjih z bogatimi vodnimi viri, saj se v procesu tiskanja porabi velika količina vode. Po drugi strani pa FOREARTH potrebuje le majhno količino vode za tiskanje, tako da proizvodnja ni več vezana na lokacijo. Obrati za tiskanje na tekstil so sedaj lahko nameščeni na primernejših območjih blizu potrošnikov, kjer so stroški bistveno nižji. Poleg tega preprost dvostopenjski sistem tiskanja in sušenja FOREARTH drastično skrajša število korakov od načrtovanja do proizvodnje. Kot rezultat te poenostavljene obdelave FOREARTH podpira optimizirano proizvodnjo in tiskanje majhnih serij in skrajša čas dostave, kar pomaga zmanjšati logistične stroške in presežne zaloge. Poleg tega FOREARTH za svoje delovanje potrebuje malo prostora v primerjavi z običajnim tiskanjem na tekstil, ki zahteva veliko več procesov tiskanja z ločeno opremo, kot lahko vidite na spodnji sliki.

Več informacij dobite na spletni strani: FOREARTH.

Specifikacije

ImeFOREARTH
Tiskalniška glavaKyocera recirkulacijska Inkjet
Število tisk. glavMaks. 18
Tip črnilaPigmentno na vodni osnovi
Število barvDo 8 (CMYK + 4 specialne barve)
Kapacitetaa tanka za črnilo10 L
Maks. širina tiskanja1.800 mm
Maks. širina blaga1.850 mm
Ločljivost600×600 dpi
Hitrost tiskanjaStandardno: 250 m2/h
Dimenzije (Š×G×V)Približno 4.600×2.000×2.000 mm
Netto težaPribližno 3.500 kg
PredstavitevPrednaročila predvidoma jeseni 2023

Sejem ITMA 2023
Kyocera bo prvič zunaj Japonske predstavila FOREARTH na sejmu ITMA 2023, največji svetovni mednarodni razstavi opreme za tekstilno in oblačilno tehnologijo, ki bo potekala od 8. do 14. junija v Milanu v Italiji.

Kyocero boste našli v hali 7 na stojnici E301. Poseben dogodek za medije bo 8. junija ob 14. uri (CET) v sobi GAMMA 5 v drugem nadstropju sejmišča Fiera Milano.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Kyocera tiskalniki

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem XENON FORTE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri XENON FORTE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Enter your state here

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem XENON FORTE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

RDEČA ORANŽA d.o.o.

Titova cesta 2a, 2000 Maribor, Tel: 051 691 862
Razmišljajte kot vaši kupci Kako prepričati vaše potencialne kupce? Ste poskusili različne marketinške strategije, ki niso obrodile želenih rezultatov? S temi izzivi se zadnjih ... Več
Diamantni partner

ADM ADRIA d.o.o.

Prvomajska ulica 17, 3000 Celje, Tel: 05 925 19 55
O nas Večina podjetij se ustanavlja zaradi poslovne ideje, prodajnega koncepta ali pa zaradi potrebe po formaliziranju opravljanja poslovnih aktivnosti. Na primeru družbe ADM-Adria, ... Več

Makro Team d.o.o.

Ilaunigova ulica 5, 2230 Lenart v Slovenskih goricah, Tel: 040 410 451, 02 729 25 40
Ste mislili, da je IT podporna služba primerna le za večja podjetja? Zagotavljanje strokovne informacijske podpore bodisi na daljavo ali na fizični lokaciji ima številne prednosti, ... Več

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Vizija podjetja J-Lab je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več