Procesorji
15.05.2021 11:08
Posodobljeno 4 tedni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kvantni računalniki bi lahko postali bolj praktični

Kvantni računalniki bi lahko malu postali učinkovitejši in bolj praktični.
Kvantni računalniki bi lahko malu postali učinkovitejši in bolj praktični.

V zadnjem času se veliko piše o kvantnih računalnikih. Gre za to, da namesto bitov, ki so v danem trenutku lahko le v stanju 1 ali 0, računalnik uporablja kubite. Lahko so v več stanjih oziroma sočasno lahko predstavljajo več vrednosti, kar znatno poveča hitrost preračunavanja in količino informacij, ki jih računalnik lahko shrani. Kvantni računalniki dejanja izvajajo s pomočjo še enega kvantnega pojava, imenovanega kvantna prepletenost, ki odpira vrata izjemno zmogljivemu vzporednemu preračunavanju podatkov.

Kljub temu kvantni računalniki še niso primerni za vsakodnevna opravila. Težava je namreč v tem, da se pri sobni temperaturi še vedno uporablja klasične elektronske komponente za krmiljenje kvantnih procesorjev, hlajene na zelo nizke temperature. To pa povzroča precejšnje zmanjšanje zmogljivosti, kvantni računalniki pa so s tega razloga bolj kot ne neuporabni za klasične aplikacije.

Omenjeno težavo naj bi že razrešili inženirji podjetja Intel, ki jim je kontrole elektronske komponente uspelo vgraditi kar neposredno v kvantni procesor. Njihov pristop naj bi omogočil precej bolj učinkovito uporabo kvantnih računalnikov in obenem povečevanje njihovih zmogljivosti, posledično bi lahko celo pričeli z gradnjo podatkovnih centrov, ki bi temeljili na kvantnih strežnikih.


Prijavi napako v članku