Računalništvo, telefonija
27.03.2020 08:00
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kršenje karantene ugotavljali s pomočjo družbenih omrežij

Kršenje karantene bi lahko ugotavljali tudi s pomočjo profilov na družbenih omrežjih
Kršenje karantene bi lahko ugotavljali tudi s pomočjo profilov na družbenih omrežjih

Kar malce navajeni smo že, da objave na naših družbenih omrežjih uporabijo za oglaševalske namene, za izgradnjo baze podatkov, pri programski opremi, za prepoznavanje obrazov in še bi lahko naštevali.

Zdaj o novosti poročajo iz Italije, kjer mešana italijansko-ameriška raziskovalna skupina deluje v smeri pregledovanja profilov družbenih omrežij, da bi ugotovili, kako prebivalci upoštevajo zapovedi odlokov o prepovedi gibanja (karantena). V Italiji je posebna skupina v zadnjih tednih pregledala profile približno pol milijona Italijanov.

V ta namen so torej zbrali več kot pol milijona objav na Instagramu in jih povezali z območji, kjer virus najbolj razsaja. Podatke so zbirali v marcu 2020. Pri analizi so uporabili programsko premo, ki je obraz na fotografiji povezala z določenim krajem. Ugotovili so, da je vsaj 33.120 oseb kršilo prepoved gibanja na prostem oziroma zapoved italijanskih oblasti o karanteni.

Andrea Stroppa, ustanovitelj raziskovalne skupine, je podatke izročil italijanskim oblastem. Pri tem je poudaril, da so skrbi o varnosti uporabnikov profilov na družbenih omrežjih povsem odveč. Pred analizo so namreč anonimizirali posameznike, kar pomeni, da so umaknili identiteto in lokacije, preko katerih bi lahko identificirali posamezne kršitelje. Kot je dodal, so se analize lotili zaradi skrbi za javno zdravje. Kot je še dejal, so osebni podatki osnovna človekova pravica, njihovo varovanje pa dolžnost. Poleg njih je poudaril tudi varnost državljanov, saj meni, da je zdravje na prvem mestu.

Ob tej nenavadni praksi zbiranja podatkov (angl. data scraping) so se oglasili tudi pri Facebooku, lastniku Instagrama. Kot so dejali, primer že preučujejo, je pa takšno zbiranje podatkov v nasprotju z njihovo politiko poslovanja.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več
Zlati partner

Endava

, ,

GOinfo d.o.o.

Prvomajska ulica 37, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 335 07 00
GOinfo d.o.o. iz Nove Gorice je eno izmed prvih računalniških podjetij v Sloveniji, ki je razvilo lastno programsko opremo za vodenje poslovanja v proizvodnih podjetjih na PC platformi, ... Več
Bronasti partner

AKREDON d.o.o., Toner123.si

Moste 30, 4274 Žirovnica, Tel: 051 392 793
Spletna trgovina Toner123.si V spletni trgovini Toner123.si lahko izbirate med bogato ponudbo originalnih in kakovostnih kompatibilnih tonerjev ali kartuš za tiskalnike svetovno znanih ... Več