Računalništvo, telefonija
19.02.2020 09:29
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Koronavirus že vpliva na trg prenosnih računalnikov

Proizvodnja prenosnih računalnikov bi lahko zastala zaradi vse večjega pomanjkanja strojnih komponent.
Proizvodnja prenosnih računalnikov bi lahko zastala zaradi vse večjega pomanjkanja strojnih komponent.

Smrtonosni koronavirus, ki se je nedavno sprva pojavil na kitajskih tleh, seje strah in trepet po svetu. Zaradi koronavirusa je po najnovejših podatkih namreč umrlo že na sotine ljudi, okuženih pa je več kot deset tisoč ljudi. Zaradi koronavirusa je bilo doslej odpovedanih že več pomembnih računalniških dogodkov, ta pa vse večje težave povzroča tudi izdelovalcem prenosnih računalnikov.

Čeprav so številna podjetja na Kitajskem ponovno zagnala proizvodnjo prenosnih računalnikov , se soočajo s pomankanjem strojnih komponent. Po nekaterih napovedih bodo številni obrati brez ključnih komponent ostali že meseca marca. Zaradi tega so analitiki prepričani, da se bo število izdelanih prenosnikov v prvem četrtletju letošnjega leta zmanjšala med 29 odstotki in 36 odstotki, kar bi lahko posledično povišalo njihovo maloprodajno ceno širom sveta.

Pomanjkanju strojnih komponent ni imuno niti podjetje Apple, saj se tudi podjetje Quanta Computer , ki med drugim proizvaja prenosne računalnike MacBook Air in MacBook Pro, sooča z vse večjim pomanjkanjem strojnih komponent. To v praksi pomeni, da bodo proizvajalci prenosnih računalnikov kmalu prisiljeni omejiti ali celo ustaviti proizvodnjo osebnih računalnikov. Edina izjema tu, vsaj zaenkrat, so prenosni računalniki najvišjega cenovnega razreda, saj je njihova proizvodnja zaradi manjšega povpraševanja že tako ali tako omejena v primerjavi s klasičnimi prenosniki.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

VideoExpert.eu – trgovina s profesionalno video opremo

Gunceljska cesta 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 01 512 22 11
Spletna trgovina VideoExpert.eu Spletna trgovina videoexpert.eu je vodilna slovenska trgovina s profesionalno video, cinema in broadcast opremo. Njihovo vodilo je nuditi najprimernejše ... Več
Zlati partner

RAČUNALNIŠKI MUZEJ

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,
Zlati partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več

ONEDRONE d.o.o.

Cesta Andreja Bitenca 36, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 041 688 150