Telefonija
22.01.2007 10:08
Posodobljeno 14 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Konkurenca ne mara Tušmobila

Pri Tušmobilu pravijo, da so se konkurenci že začele “tresti hlače” ob dejstvu, da bodo začeli kmalu delovati kot tretji operater mobilne telefonije in bo zaradi tega v Sloveniji vzpostavljen “normalni” konkurenčni prostor.
Si.mobil je namreč na Upravno sodišče Republike Slovenije vložil zahtevo za začasno odredbo, v kateri je zahteval preprečitev začetka delovanja Tušmobila in s katero bi Tušmobilu preprečili uporabljanje odkupljenega frekvenčnega območja, na katerem bi lahko vzpostavili nove ponudbe paketov mobilne telefonije za individualne in poslovne uporabnike. Ker gre za svojevrsten presedan in vnovični poskus omejevanja konkurence na področju mobilne telefonije v Sloveniji, je primer povzročil vznemirjenje, pa tudi Upravno sodišče se je odločilo hitro in učinkovito ter zahtevo Si-mobila gladko zavrnilo. Sklep so osnovali na podrobni utemeljitvi Agencije za pošto in elektronske komunikacije RS in po sklepanju senata treh sodnic, obrazložili pa s tem, da uveljavljanje konkurenčnosti na trgu elektronskih ne more predstavljati osnovo za izdajo začasne odredbe. Agencija za pošto in elektronske komunikacije RS je tako po prepričanju Tušmobila ravnala pravilno, zakonito in v duhu skrbnega gospodarja, ko jim je izdala dovoljenje za uporabo frekvenčnega območja, za katerega je koncesije državi plačal že Western Wireless International.
Dokler je Tušmobil posedoval frekvence le na 1.800 Mhz frekvenčnem pasu, so bili pri konkurenci nezasrkbljeni in tiho, saj sam frekvenčni prostor ne daje realne osnove za investiranje. Po zakonsko ustrezno in transparentno speljanem postopku je Tušmobil vrnil del frekvence na 1.800 Mhz ter jih zamenjal s kanalu na 900 Mhz frekvenčnem pasu, kar je tudi v skladu z zakonom in v skladu z racionalno rabo frekvenčnega prostora. S temi frekvencami bodo pri Tušmobil tudi lažje pokrili ruralna področja.

Tušmobil je, kot se spomnimo, junija lani s pravnim poslom odkupil frekvenčni prostor zdaj bivše Vege, za katerega je Republika Slovenija prejela 22,3 milijona EUR, kar predstavlja približno dvakrat več, kot je za svoj frekvenčni prostor plačal Si.mobil.
Po besedah Marka Fujsa, direktorja družbe Tušmobil, je Upravno sodišče
sprejelo povsem logično odločitev. Poskus Si.mobila predstavlja samo
obupno prizadevanje po ohranjanju monopolnega položaja na trgu. Ob dveh dogovorjenih ponudnikih je namreč še vedno mogoče govoriti o monopolnem in dogovornem upravljanju ponudbe storitev mobilne telefonije. “Poleg tega, da smo do možnosti za razvoj tretjega ponudnika mobilne telefonije v državi prišli pod bistveno slabšimi pogoji, kot sta jih imela ostala dva ponudnika mobilne telefonije, smo morali prevzeti vse zakonske in druge obveznosti za vzpostavitev ponudbe na področju mobilne telefonije. Zdaj ko intenzivno vzpostavljamo tehnične pogoje za delovanje, pa lahko rečem, da jih bomo tudi v celoti spoštovali in do sredine leta vzpostavili konkurenčno ponudbo storitev mobilne telefonije,” je ob zadovoljstvu, da je Upravno sodišče pravilno razbralo poskus
zastraševanja regulatorjev trga in potrošnikov pred dodatno konkurenco
na področju vzpostavljanja novih storitev na področju mobilne
telefonije, poudaril Marko Fujs, direktor družbe Tušmobil.

Čakamo na morebiten Si-mobilov odgovor.


Prijavi napako v članku