Računalništvo, telefonija
16.07.2012 14:09

Deli z drugimi:

Share

Konkurenca mini računalniku Raspberry PI

ODROID-X je resda nekoliko dražji od konkurenta Raspberry PI, vendar pa je v primerjavi z njim tudi veliko bolj zmogljivejši.
ODROID-X je resda nekoliko dražji od konkurenta Raspberry PI, vendar pa je v primerjavi z njim tudi veliko bolj zmogljivejši.

Pred časom smo pisali o cenovno precej ugodni računalniški platformi Raspberry Pi, ki je po vsem svetu požela veliko zanimanje. Glede na to da za 28 evrov dobimo računalnik, opremljen s procesorjem ARM frekvence 700 megahercev, 256-megabajti sistemskega pomnilnika, USB priključkom, režo za pomnilniške kartice SD in video izhodom HDMI, ne preseneča, da se ta prodaja kot zastavo. Sodeč po podatkih je Fundacija Raspberry doslej prodala že več kot 200-tisoč kosov cenovno ugodnega osebnega računalnika. Do konca leta naj bi ta številka narasla na zavidljiv milijon.

Nekaj podobnega je uspelo razvili tudi podjetju HardKernel, ki je predstavilo razvojno platformo, ki nosi oznako ODROID-X. Ta je sicer s preračunanimi 105 evri resda nekoliko dražja od svoje konkurence, vendar pa zato ponuja veliko boljše strojne specifikacije. Sama platforma temelji na Samsungovem štirijedrnem procesorju Exynos 4412 z delavnim taktom 1,4 GHz. Procesor arhitekture Cortex-A9 premore integrirano grafiko Mali-400 in 1 GB LP-DDR2 delovnega pomnilnika. Na krovu najdemo še USB 2.0 in avdio priključke, režo za SDHC kartice, 100-megabitni LAN, micro HDMI in 24-bitni vmesnik za LCD zaslone. Kupci lahko po želji v paketu dobijo tudi modul za Wi-Fi povezovanje, fotoaparat, EMMC modul, Bluetooth in še mnogo drugega. Podjetje HardKernel kot privzet operacijski sistem preferira Android 4.0 – Ice Cream Sanwich, podprta pa bi naj bila tudi Linuxova različica Ubuntu.


Prijavi napako v članku