Poslovne rešitve
11.05.2021 12:58
Posodobljeno 4 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Konec življenjskega cikla za SharePoint 2010: Kako naprej?

S koncem razvojne poti za SharePoint 2010 je čas, da nadgradite svojo programsko opremo.
S koncem razvojne poti za SharePoint 2010 je čas, da nadgradite svojo programsko opremo.

Ali lahko verjamete, da SharePoint 2010 obstaja že več kot 10 let? Bila je epska izdaja z neverjetnimi funkcijami za svoj čas, vključno z:

 • Posodobljeno ukazno vrstico, ki se je ujemala z vrstico Microsoft Office 2007, kar je posledično pomenilo boljšo uporabniško izkušnjo.
 • Izboljšano podporo v različnih spletnih brskalnikih.
 • Integrirano storitev za upravljanje metapodatkov, kar je vplivalo na boljšo navigacijo in hitrejše iskanje.
 • Višje mejne vrednosti in omejitve za vsebino, spletna mesta in sezname.
 • Integracijo s spletnimi aplikacijami Office, ki so bile ključne za razvoj Microsoft Office 365 s spletnimi različicami Word, PowerPoint, Excel in OneNote.
 • Storitve Excel, ki so vodile v Power BI za visoko analitične procese in obdelavo ogromnih količin podatkov.

Te funkcije so postavile temelje za prihodnje izdaje SharePointa. Pravzaprav zdaj veliko teh funkcij jemljemo kot samoumevne.

Kljub inovacijam in dosežkom, je tudi SharePoint 2010 dočakal konec svoje razvojne poti. Zbrali smo odgovore na najbolj pogosta vprašanja o koncu življenjskega cikla SharePointa 2010 (EOL) in kako preiti na podprto različico SharePoint.

Kdaj se konča podpora za SharePoint 2010?

Glavna podpora za SharePoint 2010 Support Pack 2 se je končala 13. oktobra 2015. Končni datum razširjene podpore pa 13. aprila 2021.

Kakšna so tveganja za zagon SharePointa 2010 po koncu podpore?

Varnostna tveganja

V podaljšanem obdobju podpore Microsoftovi izdelki ne prejemajo kritičnih posodobitev. Na voljo so samo varnostne posodobitve.

S koncem obdobja podaljšane podpore – tj. 13. april 2021, se je zaključil tudi razvoj in izdajanje varnostnih posodobitev.

Poleg tega se končuje podpora operacijskim sistemom, ki podpirajo SharePoint Server 2010. S tem lahko pride do varnostnih težav, ki se lahko pojavijo z uporabo nepodprtega operacijskega sistema. Microsoft ponuja priročno funkcijo iskanja za preverjanje končnih datumov podpore za svoje izdelke.

Skladnostna tveganja

Virtualne in fizične verzije SharePoint Server 2010 so ranljive in ne bodo prestale revizijskega pregleda. Upoštevati je treba, da to velja tudi, če se programska oprema uporablja za Azure. Podobno velja tudi za nepodprte operacijske sisteme, kot je Windows Server 2008. Čeprav deluje v virtualnem okolju Azure, še ne pomeni, da je operacijski sistem zdaj podprt ali skladen.

Z neupoštevanjem pravil skladnosti si podjetje lahko nakopiči velike globe, škodo na samem ugledu in druge posledice.

Finančna tveganja

Za odpravo varnostnih lukenj je treba uporabiti sisteme za odkrivanje vdorov, naprednejše požarne zidove, segmentacijo omrežja in druge varnostne ukrepe, ki izolirajo nepodprte operacijske sisteme in SharePoint Server 2010.

Lahko nadgradim SharePoint 2010?

Podjetja, ki še vedno uporabljajo SharePoint 2010, ima štiri možnosti:

 • Ostane pri SharePointu 2010 in sprejme tveganja, da v primeru težav ne bo imelo na voljo dostopa do podporne službe.
 • Začne z uporabo verzije SharePoint 2013 ali 2016. V mislih je treba imeti, da se tudi za verziji 2013 in 2016 približuje konec življenjskega cikla. Microsoft je objavil datume za konec podpore, in sicer SharePoint 2013 11. april 2023 in SharePoint 2016 14. julij 2026.
  Nadgradnja programske opreme na SharePoint 2019. To je najboljša možnost, če se vsebina hrani lokalno.
 • Prehod na SharePoint Online, ki je priročna izbira za tiste, ki lahko vsebino premikajo po spletu.

Katere dejavnike je treba upoštevati pri prehodu na SharePoint Online?

 • HTML, CSS in Javascript ni mogoče prenesti v SharePoint Online (ni podprt).
 • Prilagojenega uporabniškega vmesnika, razvitega v programu SharePoint 2010, ni mogoče prenesti v izvorni obliki v SharePoint Online, saj številne prilagoditve niso podprte.
 • Za posodobitev spletnega mesta je treba posodobiti spletna orodja.
 • Za posodobitev in uporabo vozlišč je treba preoblikovati strukturo spletnega mesta.

Kako se lahko kar najbolje izkoristi selitev na SharePoint 2019 ali Online?

Priložnost za arhiviranje stare vsebine SharePoint 2010 in čiščenje preostale vsebine pred prenosom na novo platformo. Osredotočiti se je treba na selitev vsebine, ki ima največjo vrednost za podjetje.

SharePoint 2019 in SharePoint 2019 Online sta odlični platformi za sodelovanje! Izkoristijo se lahko številne nove funkcije in zmogljivosti za izboljšanje produktivnosti uporabnikov in izboljšanje poslovnih procesov (npr. pregled trenutnih poslovnih procesov in ustvarjanje delovnih tokov v SharePoint Online).

Kaj se zgodi z delovnimi tokovi SharePoint 2010?

Microsoft je napovedal konec podpore delovnim tokom SharePoint 2010 Online, in sicer:

 • S 1. avgustom 2020 je za nove uporabnike ukinil SharePoint 2010 delovne tokove.
 • S 1. novembrom 2020 je Microsoft začel odstranjevati možnost izvajanja ali ustvarjanja novih delovnih tokov SharePoint 2010 pri obstoječih uporabnikih.

Tako delovne tokove kot tudi zgodovino delovnih tokov SharePoint 2010 ni mogoče prenesti na novejšo različico. Kot začasno rešitev lahko svoje delovne tokove preselite v SharePoint 2013, saj je ta različica še podprta v SharePoint Online. Vendar so ti tokovi zastareli. Microsoft ne namerava nadaljevati z razvojem programske opreme na tem področju. Upoštevati je treba, da se podpora za SharePoint 2013 zaključi 11. aprila 2023.

Druga možnost je, da delovne tokove SharePoint 2010 preoblikuje z uporabo Microsoft Power Automate ali druge podprte rešite, kot je npr. Nintex. To je priporočljiv pristop tudi v primeru, če se delovni tokovi najprej preselili v SharePoint 2013.

Kje dobiti pomoč pri prenašanju podatkov?

Quest ponuja preizkušene rešitve za selitev podatkov:

Želite brezplačni preizkus rešitve Metalogix?

Sporočite svojo željo na info@adm-adria.eu ali telefon 059 251 955 in v podjetju ADM-Adria vam bodo z veseljem pomagali in svetovali.

V podjetju ADM-Adria so Platinum+ partner proizvajalca rešitev Quest.

Vas zanima več iz te teme?
Microsoft SharePoint 2010 Metalogix

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ADM ADRIA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ADM ADRIA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Kako in kje začeti za večjo varnost podatkov?

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ADM ADRIA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

COMMA d. o. o.

Ulica heroja Šaranoviča 27, 2000 Maribor, Tel: 040 756 756
Vrhunska izvedba, korektne cene in dobre reference najprimerneje opišejo podjetje Comma d. o. o., ki že 18 let ponuja izdelavo spletnih strani in spletnih trgovin s podporo strankam ... Več

OD A – Ž d.o.o.

Mariborska cesta 128, 3000 Celje, Tel: 041 627 640
Zlati partner

EGAL d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 05 905 55 35
EGAL, d.o.o., Ljubljana je ekskluzivni zastopnik ameriškega globalnega podjetja Panduit za jugovzhodno in vzhodno Evropo, in sicer so predstavniki v 26 evropskih državah. Panduit ... Več
Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več