Računalništvo, telefonija
24.08.2011 13:48
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Komu naša država plačuje največ? Preverite na spletu!

Spletno orodje Supervizor je neposredno povezano s podatkovno bazo javnofinančnih odhodkov od leta 2003 naprej.
Spletno orodje Supervizor je neposredno povezano s podatkovno bazo javnofinančnih odhodkov od leta 2003 naprej.

Konec februarja smo poročali o študiji uvedbe odprtokodne programske opreme v organih javne uprave. Ta je Ministrstvo za javno upravo stala 13.700 evrov davkoplačevalskega denarja. To ne bi bilo nič spornega, če celotna študija ne bi temelji le na spletnih virih in člankih objavljenih v splošnih medijih. Z namenom, da bi se tovrstno zapravljanje denarja v javni upravi nekoliko zmanjšalo, je Komisija za preprečevanje korupcije pripravila spletno orodje za spremljanje javne porabe.

Spletno orodje Supervizor je dosegljivo na spletnem naslovu http://goo.gl/omGsL. To je neposredno povezano s podatkovno bazo javnofinančnih odhodkov od leta 2003 naprej. Glavna prednost spletnega orodja Supervizor se skriva v naprednem iskalniku. Ta namreč omogoča iskanje tako po proračunskem porabniku (ministrstvo, javni zavod, občina in podobno) kot prejemniku sredstev (podjetja in druge oblike organizacij). Z iskalnikom lahko poiščemo transakcije, ki vodijo od določenega proračunskega porabnika do določenega podjetja in celo kombinacije obojega.

V spletnem orodju Supervizor je na razpolago še priročen graf transakcij. Tega je mogoče omejiti na določeno časovno obdobje. Na voljo je celo natančen seznam transakcij, tako po prejemnikih kot po mesecih. Aplikacija žal ne omogoča vpogleda v podatke (kot plačnikov, ampak zgolj kot prejemnikov sredstev) pravnih oseb zasebnega prava, ki so sicer v 100-odstotni lasti države ali lokalnih skupnosti (na primer DARS). Razlog tiči v tem, da ti subjekti ne poslujejo preko državne zakladnice, saj imajo bančne račune pri komercialnih bankah. Kljub temu se splača odpraviti na spletni naslov http://goo.gl/omGsL in preveriti, kako država bolj ali manj upravičeno zapravlja težko prigaran denar davkoplačevalcev.


Prijavi napako v članku