Računalništvo, telefonija
15.11.2010 06:45
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prenosni osebni računalnik

Prenosni računalnik Xi3 je prejel celo prestižno nagrado CES 2011 Innovations Award.
Prenosni računalnik Xi3 je prejel celo prestižno nagrado CES 2011 Innovations Award.

Sodite med računalničarje, ki za delo potrebujejo zmogljive računalniške sisteme, a vam v stanovanju krvavo primanjkuje prostora? Če je temu tako, vas bo zagotovo razveselila novica, da je podjetje Xi3 Corporation pripravilo izjemno kompakten osebni računalnik, ki se po zmogljivosti lahko kosa celo z najzmogljivejšimi sistemi.

Tu gre dejansko za modularni osebni računalnik s tržno oznako Xi3, ki v dolžino meri zgolj 10,2 centimetrov in je grajen na osnovnih treh ločenih modulov. Prvi modul obsega 64-bitni procesor AMD Athlon in sistemski pomnilnik kapacitete dva gigabajta. V drugem modulu najdemo napajalnik in grafično kartico, medtem ko tretji modul ponuja le vhodne in izhodne enote. Prenosni osebni računalnik je nadvse varčen z dragoceno električno energijo, saj pri polni obremenitvi porabi komajda 20 vatov električne moči.

Vstopna različica prenosnega osebnega računalnika Xi3 obsega 1,8-gigaherčni procesor AMD Athlon 64, sistemski pomnilnik kapacitete dva gigabajta in pogon Solid State z osmimi gigabajti prostora. Zaradi izjemne kompaktnosti je maloprodajna cena novinca pričakovano vse prej kot nizka. Zanj ameriški trgovci namreč zahtevajo kar preračunanih 590 evrov. Microsoftov operacijski sistem Windows 7 seveda ni vključen v ceno.

Najlepše pri tem je, da lahko strojno opremo prenosnega osebnega računalnika Xi3 po potrebi nadgradimo. Za shranjevanje podatkov bo potrebno poseči po zunanjem trdem disku. Več informacij o zanimivem osebnem računalniku je na voljo na spletnem naslovu http://xi3.org/.


Prijavi napako v članku