Računalništvo, telefonija
20.02.2019 06:18
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Koliko so vredni vaši podatki na temnem spletu?

Koliko so vredni vaši podatki na temnem spletu?
Koliko so vredni vaši podatki na temnem spletu?

Ste že kdaj slišali za nevidni oziroma temni splet? To je tisti del svetovnega spleta, ki ga ni mogoče najti s pomočjo klasičnih spletnih iskalnikov, kot sta na primer Google in Bing. V angleškem jeziku se zanj uporablja več izrazov (Deep Net, Dark Net, The Invisible Net in Undernet), predstavljal naj bi kar 99,8 odstotkov celotnega spleta. Čeprav vsebine na tem spletu obsegajo povsem običajne strani za vsakodnevno uporabo, kot so e-pošta, bančništvo in forumi, pa se po podatkih številnih raziskav nevidni splet uporablja predvsem za nezakonite dejavnosti, kot so preprodaja mamil, orožja in človeških organov, krajo podatkov, razvoj škodljivih programskih kod ter nelegalne stavnice.

Nedavno opravljena raziskava s strani analitskega podjetja Dream Market pa je razkrila, koliko so v resnici vredni naši podatki in podatki podjetji, ki so bili odtujeni v številnih spletnih napadih. Med njimi izstopa ponudba, kjer nepridiprav prodaja 127 milijonov datotek iz osmih podjetji, zanj pa v digitalni denarni valuti zahteva zgolj preračunanih 12.835 evrov. Zelo veliko zanimanja je tudi za “paket”, ki vsebuje podatke o 620 milijonih ukradenih računih, in sicer tako poslovnih kot osebnih, ki so bili uporabljeni celo v okviru priznanih spletnih storitev, kot so MyHeritage, Animoto, Fotolog, 500px in podobni. Zanj nepridipravi zahtevajo preračunanih 17.705 evrov.

Pri tem velja omeniti, da tovrstni paketi v krajšem časovnem obdobju niso naprodaj zgolj eni osebi, ampak večjemu številu uporabnikov. Zaradi tega ni znano, koliko nepridipravov je kupilo omenjene pakete osebnih podatkov, še bolj zaskrbljujoče pa je, da mnoga podjetja in posamezniki, ki so bili udeleženi v napadih, o kraji podatkov ne vedno ničesar.


Prijavi napako v članku