Računalništvo, telefonija
10.01.2021 10:20

Deli z drugimi:

Share

Koliko dejansko stane proizvodnja telefona iPhone 12?

Maloprodajna cena telefonov iPhone 12 krepko presega vrednost uporabljenih materialov.
Maloprodajna cena telefonov iPhone 12 krepko presega vrednost uporabljenih materialov.

Če vas je nedavna predstavitev novih pametnih mobilnih telefonov iPhone 12 podjetja Apple prepričala, vas zagotovo ni prepričala njihova cena. Maloprodajne cene novosti so namreč najvišje doslej, zato bo za njihov nakup treba pošteno seči v žep. Mnogi pa so nad njihovimi cenami celo zgroženi, saj je za vstopni model iPhone 12 opremljen s 64 gigabajti vgrajenega pomnilnika pri nas treba odšteti kar zavidljivih 900 evrov, za najzmogljivejši iPhone 12 Pro Max pa kar 1.599 evrov.

Da bo podjetje Apple z novimi pametnimi mobilnimi telefoni iPhone veliko zaslužilo, pa so prepričani tudi strokovnjaki analitske družbe TechInsights, čeprav so se stroški proizvodnje novih telefonov iPhone v primerjavi s prejšnjo generacijo povišali za kar 21 odstotkov, medtem ko se je maloprodajna cena v povprečju povišala za okoli 12 odstotkov. Skupna cena materialov za proizvodnjo pametnega mobilnega iPhone 12 dejansko znaša okoli preračunanih 339 evrov.

Največja »krivci« za povečanje stroškov proizvodnje pametnega mobilnega telefona iPhone 12 sta zaslon OLED (preračunanih 18,8 evrov na enoto) ter komponente, ki so nujne za povezovanje v mobilna omrežja 5G (modem, antene in podobno), saj mora podjetje Apple zanje odšteti preračunanih 27,8 evrov. Stroški testiranja, sestave in podpornih materialov pa se gibajo zgolj okoli preračunanih 20,8 evrov, saj delo opravljajo slabo plačani kitajski delavci.


Prijavi napako v članku