Strojna oprema
03.09.2008 16:44
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kocka, kocka, kockica

Japonski proizvajalec Shimafuji razvija dobrih pet centimetrov veliko kocko, ki jo poganja Red Hat distribucija Linuxa, shranjena na 1 Gb Compact Flash kartici. Kocka z imenom Space Cube je opremljena z MIPS procesorjem NEC VR5701, 64 Mb RAM pomnilnikom in številnimi vhodno/izhodnimi vmesniki.

Kocka je bila v osnovi izdelana za nadzor in koordiniranje senzorjev in naprav na vesoljskih postajah in plovilih. Napaja jo 5-voltni napajalnik, procesor pa tiktaka med 200 in 300 megaherci. Kljub zelo majhnim meram (52 x 52 x 55 mm), je zelo bogato opremljena z vmesniki. Na njej tako najdemo serijski, spacewire in USB priključek, mrežni vmesnik, grafični izhod z ločljivostjo do 1024 x 768 točk, priključek za zvočnike in mikrofon in JTAG priključek za razhroščevalnik.

Space Cube kocka ni prva predstavnica svoje vrste ampak je zasnovana glede na model Teacube iz leta 2004, ki ga je predstavilo japonsko podjetje Media Corp. Med njima je nekaj manjših razlik v specifikacijah, ključni element, ki so ga dodali na Space Cube, pa je vmesnik spacewire, ki je podoben FireWire standardu IEEE 1394 in, po besedah predstavnika podjetja Shimafuji, ponuja podobne hitrosti prenosa. Zaenkrat še ni znano kdaj, če sploh, bo Space Cube na voljo za komercialno uporabo.


Prijavi napako v članku