Računalništvo, telefonija
Tablični računalniki
Telefonija
Življenjski slog
29.07.2022 13:42

Deli z drugimi:

Share

E-bralniki ali fizične knjige? Zakaj pa ne kar oboje?

Knjige s trdimi platnicami in e-bralniki lahko živijo v sožitju.
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Fizične knjige oziroma knjige s trdimi platnicami in e-bralniki niso konkurenca eden drugemu. Občutek, ko obračamo strani na fizični knjigi, je nenadomestljiv, še posebej za največje knjižne molje. Ko se s konicami prstov dotakneš roba knjige in komaj čakaš, da obrneš stran, da izveš, kaj se je zgodilo tvojemu najljubšemu liku, težko je opisati ta občutek.

Knjižni molji se najbolj udobno počutijo doma med svojo zbirko knjig ali pa v knjižnici, kjer se potapljajo v vonju trdih platnic. V srcu vsakega knjižnega molja pa je dovolj prostora tudi za e-bralnike, ki ne želijo tekmovati za vašo pozornost, ampak vam ponujajo popolnoma drugačno izkušnjo.

Želijo sodelovati s fizičnimi knjigami in bralcu omogočiti večjo prilagodljivost pri uživanju v različnih zgodbah. Fizične knjige bodo vedno prisotne, nič pa ni narobe, če izkoristite vse prednosti, ki jih ponujajo e-bralniki, kot na primer Kindle in Kobo.

In katere so te prednosti? Ko greste na dopust, je težko stlačiti vse, kar bi si želeli odnesti s seboj, v en kovček. Če boste vzeli samo eno knjigo, jo boste že nekam pospravili. Če pa boste želeli vzeti več knjig, bo enostavno zmanjkalo prostora. Na drugi strani pa so e-bralniki, tudi tisti največji, izredno kompaktni in lahko hranijo tudi več tisoč knjig. V primeru e-bralnika Kobo Libra je to kar 24.000 knjig.

Iskanje knjig je prav tako lahko mučno. Tudi če imate dobro organizirano kolekcijo knjig, boste vseeno porabili veliko več časa za ročno iskanje, kot če bi to počeli na e-bralniku. E-bralniki prihranijo tudi veliko časa pri nakupu oziroma izposoji knjige. Obiski knjižnic niso nikoli odveč, a včasih enostavno nimate časa, da bi se zapeljali do najbližje knjižnice, ki je lahko šele v naslednjem mestu ali vasi. Z e-bralniki lahko kadar koli in kjer koli naročite izbrano knjigo in v jo začnete prebirati v nekaj sekundah.

Personalizacija. Knjiga bo vedno knjiga. Font in velikost pisave bo vedno enaka. E-bralniki pa omogočajo kar nekaj prilagajanja, od fonta, velikosti pisave, svetlobe, postavitve besedila in še več.

Ste se morda preselili v drugo državo, kjer vaš jezik ni ravno vsakdanji pojav? Tudi angleščina, ki je prisotna širom sveta, ni samoumevna v določenih državah. Tam je težko najti fizično knjigo v pravem jeziku. E-bralniki nimajo geografskih omejitev.

Še bi lahko naštevali prednosti, ampak mislimo, da ste razumeli, kaj želimo povedati. E-bralniki ne bodo nadomestili fizične knjige, ampak le ponudili drugačno bralno izkušnjo.

E-bralnik Kobo Libra – branje kjer koli in kadar koli, tudi pod vodo

Kobo e-bralniki so poleg proizvajalca Kindle najbolj znani in priljubljeni digitalni bralniki na trgu. Pravzaprav imata ti dve podjetji pravcati monopol nad to pametno napravo za branje e-knjig in povsem zasluženo, saj obe blagovni znamki proizvajata odlične e-bralnike.

Tokrat smo pod drobnogled vzeli Kobo Libra, e-bralnik s 7-paličnim zaslonom na dotik E-ink Carta. Zaslon odlikujeta ločljivost 300 ppi, premaz proti bleščanju in osvetlitev ComfortLight Pro za bolj udobno branje v katerem koli delu dneva. Osvetlitev uravnava tudi količino modre svetlobe, zato bodo vaše oči ostale spočite dalj časa. Kot smo že omenili na začetku, e-bralniki so izredno lahki in kompaktni, kar velja tudi za Kobo Libra (192 g in 7,8 mm v debelino). Vzamete ga lahko kamor koli, saj se prilega vsakim rokam, nahrbtniku ali kovčku. In ko mislimo kamor koli, mislimo resno, saj ga lahko potopite tudi pod vodo (do 2 m za 60 minut) in uživate v knjigi, medtem ko se namakate v kadi, bazenu ali zalivu.

Če bi radi preklopili iz pisane besede v zvočno obliko, lahko storite tudi to. E-bralnik Kobo Libra preko Bluetooth podpira poslušanje avdio knjig Kobo AudioBooks. Povežite slušalke, odklopite se od sveta in poslušajte zgodbo mističnih likov.

Za dodatno udobje lahko vklopite temni način, postavite e-bralnik Kobo Libra v pokončen ali ležeči način. Kar ste začeli brati na Libri, lahko nadaljujete na pametnem telefonu ali tablici preko namenske aplikacije Kobo.

Kobo Libra ima kar 32 GB notranjega pomnilnika, kar zadostuje za do 24.000 knjig ali 150 avdio knjig. Prostora vam zagotovo ne bo zmanjkalo. Če pa uspete napolniti e-bralnik s 24.000 knjigami, potem je morda čas, da razmislite za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov.

Še več informacij o e-bralniku Kobo Libra vas čaka na spletni strani enaA.com.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Enaa / Gambit trade d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri Enaa / Gambit trade d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Enaa / Gambit trade d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

NLB d. d.

Trg republike 2, 1000 Ljubljana, Tel: 01 477 2000
Dobro delujoč finančni sistem je temelj sodobnega gospodarstva in banke pri tem opravljajo pomembno družbeno funkcijo. Banke morajo biti zmožne posojati denar potrošnikom in podjetjem ... Več
Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35

MIKROCOP d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 587 42 80
Mikrocop je vodilni ponudnik celovitih IT rešitev in storitev za digitalno poslovanje. S povečevanjem učinkovitosti in zagotavljanjem zakonske skladnosti podpira podjetja na ... Več
Zlati partner

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več