Računalništvo, telefonija
30.06.2016 15:14

Deli z drugimi:

Share

Kmalu tudi pametni reklamni panoji

Kmalu tudi pametni reklamni panoji
Kmalu tudi pametni reklamni panoji

Pred kratkim se je na neki stavbi v Moskvi pojavil ogromen, 79 metrov visok in skoraj 40 metrov širok LED reklamni pano. Na njem Samsung oglašuje njihovega zastavonošo, model Galaxy S7. “Billboard” je mogoče razločno videti iz več kot dva kilometra oddaljene stolpnice.

Tako imenovana “recesija” se očitno počasi poslavlja tudi iz proračunov oglaševalcev saj se pojavlja čedalje več novih, takih in drugačnih oglaševalskih prijemov. Povsem nov način oglaševanja naj bi v sodelovanju s podjetje Cloudian, ki se ukvarja z razvojem pametnih spominskih sistemov, razvijali tudi v japonski oglaševalski agenciji Dentsu. Cilj je, da bi njihovi reklamni panoji prepoznali znamko in model avtomobila, ki se v naključnem trenutku pelje mimo in te informacije uporabili za prikazovanje ciljanih oglasov. Lastnike Mercedes-Benzov bi tako denimo Audi nagovoril z: “Ti, voznik Mercedes-Benza! Namesto tvoje pločevinke bi lahko vozil tega”, ob tem pa bi se na panoju pojavil najnovejši model konkurence. Voznikom starejših avtomobilov se bo predvajal oglas novejših modelov znamke, ki jo preferirajo, vozniki tovornjakov bodo seznanjeni z najboljšimi počivališči.

Cloudian in Dentsu sta sistem preizkusila v začetku letošnjega leta in naletela na odličen odziv. Sistem je bil skozi “učenje” in zbiranje najrazličnejših podatkov izredno zanesljiv, saj je pravilno prepoznal neverjetnih 94 odstotkov vseh vozil in njihovim voznikom prikazal relevantne oglase. V spomin sistema so IT strokovnjaki podjetja Cloudian s pomočjo fotografij, vtisnili kar 4000 različnih znamk, modelov in letnikov vozil. V samem reklamnem panoju je vgrajena izredno zmogljiva kamera, ki je sposobna prepoznavanja vozila, ko je to oddaljeno še več deset metrov. Ko sistem avtomobil prepozna, se na velikem zaslonu predvaja oglas, ki naj bi največkrat zanimal voznike te znamke in modela.

Pametni reklamni panoji, ki naj bi v Tokiju zaživeli že letos jeseni, bodo tako razširili več kot uspešno prakso ciljanega oglaševanja iz digitalnih medijev.


Prijavi napako v članku