Facebook
09.09.2018 18:12

Deli z drugimi:

Share

Kmalu na Facebooku oglasi obogateni z navidezno resničnostjo

Kmalu na Facebooku oglasi obogateni z navidezno resničnostjo
Kmalu na Facebooku oglasi obogateni z navidezno resničnostjo

Facebook je danes na tradicionalnem dogodku v New Yorku predstavil novost na področju oglasov na naših “News Feed-ih”, in sicer oglase obogatene z navidezno resničnostjo. Nova lastnost, ki je za zdaj omejena na uporabnike v ZDA, nam bo omogočila, da bo lahko virtualno preizkusili oblačila, modne dodatke, kozmetiko, pohištvo itd. Glavi cilj, ki ga Facebook želi doseči je, da si uporabnik lažje predstavlja, kako produkt izgleda na njem oz. v njegovem fizičnem okolju, preden se odloči za nakup. Michael Kors je prva blagovna znamka, ki bo na Facebook poslala AR oglase – uporabniki bodo lahko preizkusili različna sočna očala, in sicer z uporabo kamere, nekaj podobnega kot filtri na Snapchatu. Znotraj oglasa bo lahko hkrati opravljen tudi že nakup.

Ty Ahmad-Taylor, Facebookov podpredsednik produktnega marketinga, je dejal, da je ideja AR oglaševanja nastala v želji po tem, da kupca pripeljejo od odkritja produkta do nakupa v enem koraku na enem mestu. “Ljudje pričakujejo personalizirano in vizualno dovršeno izkušnjo, kjerkoli že pač nakupujejo, naj bo to na telefonu, ali v trgovini”, je dejal. Po njegovih pričakovanjih bo nakupovanje postalo bolj privlačno za kupce, prav tako pa bo pozitivno vplivalo na prodajo. Pomembno je vedeti, da AR oglasi kot tako izgledajo kot navadni, tradicionalni oglasi, vendar ko uporabnik klikne “Tap to try it on” oglasi oživijo. Verjetno so mnenja precej deljena glede tega, ali je takšna vrsta oglasov nekaj pozitivnega ali negativnega, vendar se nekako zdi, da bi Facebook potreboval malce spremembe kar se tiče forme oglaševanja.

Prvi produkt, ki je bil prodan preko AR oglasa na Facebooku, so bili košarkarski copati NIke Kyrie 4 “RedCarpet”. Oglasi obogateni z navidezno resničnostjo na Facebooku so zadnji dokaz, da “Veliki F” resnično gre “all-in”, ko govorimo o navidezni resničnosti. Na razvijalski konferenci F8 maja letos se je Facebook povezal Nikeom in skupaj sta korporaciji več kot uspešno začeli zgodbo navidezne resničnost. Kot testni produkt sta prodajali omejeno izdajo prej omenjenih košarkarskih copat preko aplikacije Messenger. Michael Kors je kot povedano trenutno edina znamka, ki testira AR oglase, vendar po pričevanjih Facebook lahko kmalu pričakujemo, da se bodo temu projektu pridružili številni drugi oglaševalci oz. številne druge blagovne znamke.

Če za konec preskočimo še malce na stran Instagrama, je Facebook razkril, da njihova nova lastnost “Shoping on Instagram Stories” deluje bolje kot so sprva pričakovali in se počasi širi na globalni ravni. Z milijardo mesečno aktivnimi uporabniki je Instagram seveda izjemno pomemben igralec za Facebook in za vse znamke, ki prodajajo in oglašujejo v aplikaciji. Ahmad-Taylor pravi, da imajo “Zgodbe” 400 milijonov dnevno aktivnih uporabnikov, poleg tega pa 80% Instagram računov sledi vsaj eni poslovni strani oz. računu – kar pomeni, da je potrebno te kanale resno izkoristiti.


Prijavi napako v članku