Računalništvo, telefonija
10.12.2019 13:25
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Klavrni konec zanimivih očal za navidezno resničnost

Doslej naj bi prodati le okoli šest tisoč primerkov očal Magic Leap One.
Doslej naj bi prodati le okoli šest tisoč primerkov očal Magic Leap One.

Navidezna in razširjena resničnost sta že dlje časa eden glavnih trendov tehnološkega razvoja. To je verjetno tudi razlog, zakaj so se pri podjetju Magic Leap pred dvema letoma odločili, da javnosti predstavijo svoj izdelek za razširjeno resničnost. Čeprav očala s prodajno oznako One še niso bila namenjena končni prodaji, je šlo po mnenju strokovnjakov za eno izmed najboljših na tem področju. To je bil verjetno tudi razlog, zakaj so v omenjeno tehnologijo številna podjetja vložila okoli preračunanih 2,35 milijard evrov kapitala, med vlagatelji pa najdemo celo podjetja, kot sta Google in Alibaba.

Očala za navidezno resničnost Magic Leap One so vsaj na papirju obetala veliko. Izdelana so bila na osnovi očal s futurističnim izgledom, ločenega prenosnega računalnika z izjemno računsko in grafično močjo ter posebnega brezžičnega krmilnika. Novost je v praksi delovala na način, da je uporabniku kakovostno sliko projicirala neposredno v oči, na ta način pa je dosegala “mešanje” navidezne resničnosti in realnosti, kar ji je dalo visoko uporabno vrednost.

Kljub temu, podjetju Magic Leap očitno prodajni del projekta ni uspel, saj naj bi doslej uspelo prodati le okoli šest tisoč primerkov očal. To je seveda močno pod pričakovanji, saj je podjetje še pred nekaj leti govorilo o milijonu prodanih primerkov. Mnogi poznavalci so prepričani, da gre krivdo za slabo prodajo njihovih očal za navidezno resničnosti pripisati visoki ceni (preračunanih 2080 evrov), zelo omejenemu in za mnoge zelo motečemu vidnemu območju delovanja ter seveda pomanjkanju privlačnih aplikacij.

Podjetje Magic Leap se pred stečajem skuša rešiti s prestrukturiranjem, z odpuščanjem zaposlenih in s pospešeno pripravo na pričetek prodaje druge generacije očal za navidezno resničnost Magic Leap 2. Ta naj bi nudila izboljšano grafiko, precej povečano vidno polje, boljšo globinsko sliko ter celo združljivost s tehnologijo 5G. Poleg tega naj bi novost bila manjša, lažja in predvsem cenejša. Ali bo to dovolj, da se bo podjetje Magic Leap izvleklo iz težav, bo seveda lahko pokazal le čas in zanimanje kupcev za njihov novi izdelek.


Prijavi napako v članku