Računalništvo, telefonija
30.05.2017 10:00
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kje se uporabljajo čitalniki brezstičnih kartic?

Kje se uporabljajo čitalniki brezstičnih kartic?
Kje se uporabljajo čitalniki brezstičnih kartic?

Čitalnik kartic je naprava za branje podatkov z raznoraznih kartic. Prvi takšni čitalniki so se uporabljali s karticami, narejenimi iz papirja ali kartona, današnji pa so elektronske naprave, ki berejo plastične kartice s črtnimi kodami, magnetnimi trakovi ali računalniškimi čipi. Najsodobnejši čitalniki delujejo že brezstično, torej da dotik s kartico sploh ni potreben in slonijo na tehnologiji RFID (radio frequency identification) oziroma NFC (near field communication).

Kartice z vgrajenimi tovrstnimi čipi pa postajajo vedno bolj prisotne na področju identifikacije, dostopa, varnostnih prepustnic, bančništva, plačevanja, saj so bolj priročne, hitrejše in bolje enostavne za uporabo. Da bi delovale brez motenj in zatikanja, pa je seveda treba imeti ustrezen in zanesljiv čitalnik, ki vas ne bo pustil na cedilu. Za priporočilo smo se obrnili na podjetje MAVE, kjer so strokovnjaki za brezstične tehnologije.

Priporočili so dva RFID čitalnika, ki sta se pri njihovih uporabnikih izkazala za zelo priljubljena. Na eni strani je zanesljiv in preizkušen čitalnik, Promag PCR-330, na drugi strani pa novinec, Syris RD-200, ki ponuja nešteto nastavitev. Oba čitalnika lahko priklopite preko USB-ja in se obnašata kot tipkovnice (angl. »keyboard emulator«). Na voljo sta v dveh različicah, 125 kHz in 13,56 MHz in bereta unikatno identifikacijsko kodo (UID) RFID čipa.


Čitalnik Promag PCR-330

Najprej si poglejmo PCR-330, ki je na tržišču že več kot desetletje, je preizkušen in deluje zanesljivo. Ta model je bil tudi eden prvih RFID čitalnikov, ki so jih v podjetju MAVE ponudili svojim strankam, tako da imajo že veliko izkušenj z njim, do danes pa z njegovo uporabo ni bilo kakšnih težav. Čitalniku lahko (omejeno) nastavljate obliko izpisa prebrane kode, prav tako lahko določate predpono ali končnico izpisa. Izbirate lahko med desetiškim ali šestnajstiškim izpisom in dolžino kode, ki jo bo izpisal. Preizkušeno deluje na napravah z Androidom, kjer ga samo vključite in deluje brez dodatnih nastavitev.

Žal pa različica, ki bere 13,56 MHz čipe, bere zgolj Mifare družino čipov, ne bere pa NFC čipov.

Čitalnik Syris RD-200

Syris s svojim čitalnikom navduši predvsem s tem, da ponuja veliko načinov izpisa UID kode čipa. Obnaša se lahko kot emulator tipkovnice ali pa kot USB HID naprava. Odrezati zna začetne ničle iz prebranega UID-ja. Nasploh program za nastavljanje čitalnika ponuja ogromno nastavitev, ki jih lahko spreminjate. Prednost RD-200 čitalnika je tudi, pri različici, ki bere 13,56 MHz čipe, da omogoča branje tako Mifare kot NFC čipov. Skratka, če potrebujete RFID čitalnik, ki se obnaša kot emulator tipkovnice in ne veste točno kakšno obliko izpisa potrebujete, vam v podjetju MAVE svetujejo model Syris RD-200.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem MAVE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri MAVE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem MAVE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku