Računalništvo, telefonija
12.07.2016 06:09

Deli z drugimi:

Share

Kitajski super pametni avtomobil pripravljen na osvojitev avtomobilskega trga!

Avtomobil Roewe RX5 podjetja Saic Motors za malo denarja ponuja veliko.
Avtomobil Roewe RX5 podjetja Saic Motors za malo denarja ponuja veliko.

Računalniška tehnologija, vključno z internetom, v zadnjih letih vse bolj prodira tudi na področje avtomobilske industrije. Avtomobili namreč že dolgo niso več zgolj kup železja na štirih kolesih, ampak tako v njihovi notranjosti kot zunanjosti so številne napredne tehnologije, ki vožnjo z avtomobilom delajo vse bolj udobno in varno. Ker vse več voznikov povprašuje po njih, je spletni velikan Alibaba začel z naročili za prvi kitajski avtomobil podjetja Saic Motors, ki bo povezan na splet.

Pametni avtomobil Roewe RX5 podjetja Saic Motors je v osnovi opremljen z vso potrebno infrastrukturo za povezovanje z internetnimi napravami. To bosta sicer omogočala še tako velik na dotik občutljiv zaslon in namenski avtomobilski operacijski sistem YunOS. Cilj podjetja je vse pametne avtomobile povezati v ekosistem, s tem si bodo lahko izmenjevali podatke, kot na primer razmere na cesti. Avto bo seveda podpiral tudi glasovne ukaze, podprt bo tudi sistem Alipay, s katerim bodo uporabniki lahko plačevali na bencinskih črpalkah in za nekatera parkirišča.

Pri tem je zanimivo tudi to, da si bo pametni avtomobil Saic Motors Roewe RX5 zapomnil želje in navade posamičnih voznikov. Tem bo namreč samodejno prilagodil glasbo, temperaturo, višino sedeža, višino volana in jim celo predlagal restavracije, ki ustrezajo njihovim željam. Ker je novost naprodaj na kitajskem trgu, njegova cena pričakovano ni pretirano velika. Na spletnem portalu Alibaba je namreč za nakup avtomobila Saic Motors Roewe RX5 potrebno odšteti le preračunanih 20 tisoč evrov. Trenutno še ni podatka o tem, ali ga bo mogoče kupiti tudi pri nas.


Prijavi napako v članku