Telefoni
07.12.2020 13:23

Deli z drugimi:

Share

Kitajski proizvajalec telefonov obsojen zaradi prednameščanja škodljive kode

Podjetje Gionee je z namenskim trojanskim konjem okužilo kar 21,75 milijonov pametnih mobilnih telefonov.
Podjetje Gionee je z namenskim trojanskim konjem okužilo kar 21,75 milijonov pametnih mobilnih telefonov.

Kitajski proizvajalec pametnih mobilnih telefonov Gionee se je leta 2014 brez težav kosal celo z vodilnimi proizvajalci in to predvsem na račun njegovih izjemno inovativnih izdelkov. Ta je namreč kot prvi ponudil v prodajo kar dva najtanjša mobilna telefona na svetu. Pametni mobilni telefon s prodajno oznako Forward 5.5 je namreč v debelino meril le 5,5 milimetrov, model Elife S5.1 pa zgolj 5,1 milimetrov.

Na žalost je podjetje Gionee leta 2018 zaslo v hude finančne težave, saj je nabralo za okoli preračunanih 2,47 milijard evrov dolgov. Da bi pridobili dodaten denar, pa se je vodstvo podjetja odločilo za sila nenavaden prijem. Ti so namreč pričeli nameščati škodljive programske kode na njihove telefone, pri čemer so z namenskimi trojanskimi konji okužili kar 21,75 milijonov pametnih mobilnih telefonov. Namen okužbe pa je bil prikazovanje vsiljivih oglasov in s tem pridobitev nelegalnega protipravnega premoženja.

Z nameščanjem škodljive programske kode naj bi podjetju Gionee uspelo pridobiti preračunanih 3,64 milijonov evrov nezakonitega denarja. Na srečo je bilo podjetje pri svoji nečedni dejavnosti odkrito, vodilni pa so bili privedeni pred sodišče. Kitajsko sodišče je vse vodilne obsodilo na 3 leta oziroma 3 leta in pol zaporne kazni ter plačilo denarne odškodnine v višini preračunanih 24,7 tisoč evrov.


Prijavi napako v članku