Računalništvo, telefonija
26.07.2008 16:34

Deli z drugimi:

Share

Kitajska z največjo spletno populacijo

Kitajska je zadnja leta doživljala izjemen gospodarski razcvet in se razširila prav na vseh področjih, tako tudi ni nič nenavadnega, da temu trendu sledi tudi na medmrežju. Pred kratkim je število na internetu aktivnih Kitajcev poraslo kar na 253 milijonov in tako preseglo internetno populacijo ZDA, ki šteje 223 milijonov spletnih deskarjev. Ta številka predstavlja 56-odstotno rast v primerjavi s prejšnjim letom, s tem, da medmrežje tam uporablja le okoli 19 odstotkov prebivalcev. Prostora za povečanje populacije spleta je torej še na pretek.

Pohvalno je, da je takšen porast možen kljub strogemu nadzoru internetnih dejavnosti s strani vlade, ki očitno še vedno stremi k izolaciji države. Veliko tujih naslovov je nedostopnih, elektronska pošta z do države kritično vsebino je lahko povod za aretacijo in zaprte so neštete strani organizacij za clovekove pravice. Podporo uživajo le spletne strani s poslovno in izobraževalno vsebino. Kitajski deskarji si tako na primer na strani YouTube ne morejo ogledati niti posnetkov nedavnih nemirov v Tibetu.

Upajmo da bo to veliko povečanje uporabnikov prispevalo k spremembi mišljenja kitajskega velikega brata in mogoce celo kdaj zrušilo kitajski spletni zid.


Prijavi napako v članku