Računalništvo, telefonija
12.07.2010 06:23

Deli z drugimi:

Share

Kitajska klonila pritiskom podjetja Google?

Google se dobro bori z gospodarsko krizo.
Google se dobro bori z gospodarsko krizo.

Odnosi med visokimi kitajskimi vladnimi funkcionarji in predstavniki podjetja Google so se močno zaostrili na začetku letošnjega leta, ko so se nepridipravi dokopali do elektronskih poštnih nabiralnikov Gmail kitajskih človekoljubnih aktivistov. Dodatno olje na ogenj je v drugi polovici marca prilil računalniški gigant z izjavo, da ni več pripravljen cenzurirati iskanih vsebin na svojem spletnem iskalniku.

Ker so visoki kitajski vladni funkcionarji podjetju Google zagrozili še z zelo visokimi denarnimi kaznimi, je računalniški gigant konec meseca marca ukinil svojo kitajsko spletno stran in uporabnike v celoti preusmeril na svojo spletno stran v Hong Kongu, ki začuda ne trpi zaradi cenzure komunistične vlade. Zaradi te poteze so visoki kitajski vladni funkcionarji podjetju Google zagrozili, da mu ne bodo podaljšal licence ICP.

Kot vse kaže so se strasti med računalniškim gigantom in kitajsko vlado vendarle nekoliko umirile, saj mu je slednja na presenečenje mnogih podaljšala licenco ICP. To pomeni, da bo Google s svojim iskalnikom lahko še naprej deloval na kitajskem trgu. Poleg tega bodo kitajski računalničarji odslej imeli možnost izbire, ali bodo za deskanje po svetovnem spletu uporabljali kitajsko ali hongkonško Googlovo spletno stran. Je Kitajska potemtakem klonila pritisku računalniškega giganta?


Prijavi napako v članku