Računalništvo, telefonija
28.12.2011 14:30
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kitajci z lastno satelitsko navigacijo

Kitajska stavi na lasten navigacijski sistem!
Kitajska stavi na lasten navigacijski sistem!

Ko nam zmanjka prirejenih navigacijskih sposobnosti, nam vedno priskoči na pomoč ameriški navigacijski sistem GPS. Da bi Rusija zmanjšala odvisnost od ZDA, je konec leta 2007 s skupno 18 navigacijskimi enotami postavila lasten navigacijski kompleks GLONASS (Global Navigation Satellite System). Evropska unija je po zgledu Rusije v letu 2011 prav tako pričela postavljati lastni navigacijski sistem Galileo. Ta naj bi obsegal skupno kar 30 satelitov in naj svojo polno funkcionalnost dosegel v letu 2019.

Kot zadnja velesila je postavitev navigacijskega kompleksa oznanila Kitajska. Ta je s prvimi aktivnostmi pričela leta 2000 in je pred kratkim poskusno zagnala lasten sistem za satelitsko navigacijo, opremljen s komercialno oznako Beidou. S tem želi Kitajska, tako kot Rusija in Evropska unija, zmanjšati odvisnost od ameriškega navigacijskega sistema GPS v primeru vojaškega spopada ali drugega konflikta. Kitajski navigacijski sistem Beidou naj bi bil za civilno rabo v večjem delu azijsko-pacifiške regije na voljo že v teku leta 2012.

Kitajska ocenjuje, da naj bi z njihovim navigacijskem sistemom do leta 2020 pokrila skoraj celotno površino Zemlje. Sistem naj bi skupno obsegal kar 35 satelitov, ki naj bi v celoti temeljili na osnovi kitajske tehnologije. Kitajski navigacijski sistem Beidou bo svoje storitve ponujal za civilno navigacijo, transport, ribolov, meteorologijo in telekomunikacije. Prve naprave, združljive z navigacijskim sistemom Beidou, lahko na azijskem trgu pričakujemo že v prvi polovici leta 2012.


Prijavi napako v članku