Računalništvo, telefonija
11.05.2013 14:56
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kdo bo mladi podjetnik leta 2013?

Zavod mladi podjetnik v letu 2013 že tretje leto zapored izbira mladega podjetnika leta. Po Admirju Latiču, ki je postal mladi podjetnik v letu 2011, in podjetniškem paru - Maji Švener ter Gregorju Koprivniku - v preteklem letu bodo tudi letos iskali podjetnika, ki bo strokovno komisijo navdušil s svojimi uspehi ter podjetniškim zanosom.
Izbor mladi podjetnik leta 2013 je namenjen promociji podjetništva med mladimi
Izbor mladi podjetnik leta 2013 je namenjen promociji podjetništva med mladimi

V težkih gospodarskih razmerah mlada slovenska podjetja dokazujejo, da se kljub zaostrenim gospodarskim pogojem lahko dela dobro. Ne samo v Sloveniji, tudi mednarodno. Nekateri izmed najbolj uspešnih so Celtra, Zemanta, Toshl, do Appoteke in Vox.io., kar nekaj podjetij z dobrimi podjetniškimi ekipami ter idejami pa se trenutno še kali ter pripravlja produkte za mednarodni prodor.

Uspešne mlade podjetnike bo letos že tretjič iskal Zavod mladi podjetnik prek izbora mladi podjetnik leta. Gre za še enega izmed projektov te organizacije, ki je namenjen promociji podjetništva med mladimi. Skrbno izbrana strokovna komisija, ki jo sestavljajo marketinški guru Aleš Lisac, spletna podjetnika Uroš Čimžar ter Domen Česnik, Tomaž Frelih, vodja startup šole Hekovnik ter Borut Borštnik kot predstavnik organizatorja, bodo letos iskali podjetnico oziroma podjetnika, ki se je z dosedanjim delom v svojem mladem podjetju izkazal za nadpovprečno uspešnega, inovativnega ter prodornega.

“V letošnjem izboru bomo, tako kot v preteklih letih, iskali mladega podjetnika ali podjetnico, ki bo zgled in navdih vsem mladim podjetnikom. Za razliko od podobnih tekmovanj, ki že obstajajo pri nas, zmagovalcev ne bomo iskali le v visokotehnoloških podjetjih, pač pa bo naš lonec izbora precej širši”, pravi Borštnik iz Zavoda mladi podjetnik. Poudarek izbora ni le na podjetju, pač pa predvsem na podjetniku samem. “Idealen zmagovalec je nekdo, ki je pravi podjetnik, torej stoodstotno predan svojemu poslu, se aktivno izobražuje o podjetniškim vsebinah in s svojim delom navdušuje slovensko startup srenjo, hkrati pa je svoje znanje pripravljen deliti tudi z mladimi, ki so šele v fazi odločanja o vstopu v podjetništvo”, je dodal Uroš Čimžar.

Zmagovalec bo poleg laskavega naziva Mladi podjetnik leta 2013 prejel še kopico ugodnosti. Od izjemne medijske podpore, ki bo pripomogla k prepoznavnosti podjetja, do osebnih svetovanj uspešnih podjetnikov, izobraževanj ter promocije produktov. Poleg tega bo prejel še za več kot 10.000 evrov praktičnih poslovnih nagrad, ki so jih prispevali partnerji Zavoda mladi podjetnik.

Že v drugem letu izbora je izbor dobil svojo prvo zmagovalko. Mlada podjetnica leta je skupaj s svojim partnerjem Gregorjem Koprivnikom postala Maja Švener iz inovativne spletne trgovine ličila.si. Zmagovalca sta zmago dobro izkoristila in jo lepo izkoristila pri poslovanju: “Čeprav gre za relativno nov izbor, je v sogovorniku, ki izve, da sva z Majo prejemnika nagrade “Mladi podjetnik leta 2012”, vseeno čutiti več spoštovanja. Predvsem ti to pride prav v mladih letih, ko te ima večina partnerjev še vedno za “zelenca”. Vedno je v poslu tudi dobra medijska pozitivna izpostavljenost. Pri partnerjih in strankah takoj izpadeš bolj kredibilen. Tudi tega sva bila deležna takoj po izboru in tudi kasneje, skozi čas”, je o učinkih naziva mladi podjetnik leta dejal Gregor Koprivnik.

Prvi zmagovalec izbora je leto prej postal Admir Latič iz podjetja Endom. V osnovi gre za gradbeno podjetje, ki predstavlja enega izmed najinovativnejših kolektivov v panogi, saj uporablja inovativno organizacijo dela ter poskrbi tudi za samo financiranje projekta, hkrati pa zadnja leta raste s 50 % letno. Admir je nagrado izkoristil za povečanje kredibilnosti ter izboljšanje pogojev pri dobaviteljih: “Zelo pomembno je, da zmagovalec nagrado izkoristi, da svojim strankam pove, da je on mladi podjetnik leta,” je dejal.

Pogoji za sodelovanje so letos nekoliko prilagojeni. Maksimalna starost prijavljenih je 31 let, vendar imajo več možnosti pri izboru mlajši podjetniki – spodnja starost je omejena na 16 let. Podjetje mora biti starejše od pol leta oziroma ne sme imeti več kot 5 let. Prijavljeni mora biti vsaj delni lastnik podjetja in mora imeti vodilno vlogo, prijavijo pa se lahko tudi podjetja, ki poslujejo s franšizo. Panoge niso omejene, velja pa, da mora biti poslovanje podjetja etično brezhibno. Prijave se pričnejo 4. marca ter trajajo do 31. maja 2013. Sledi pregled vseh prijavljenih s strani komisije ter nato izbor petih najboljših. Ti se bodo nato v kratkem predstavitvenem nagovoru predstavili pred komisijo, predstavitev bo letos novost in eden izmed pomembnih faktorjev izbora. Razglasitev bo potekala 14. junija v Tehnološkem parku Ljubljana, na tradicionalnem celodnevnem dogodku Mladi podjetnik? Zakaj pa ne!

Vsi nadebududni mladi podjetniki se lahko prijavite prek spletnega portala mladi podjetnik na naslovu http://mladipodjetnik.si/mladi-podjetnik-leta.


Prijavi napako v članku