13.03.2012 11:52
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kateri usmerjevalnik kupiti, da bomo brez skrbi?

Kupovanje najcenejših in najlepših usmerjevalnikov pogosto vodi v povsem zgrešen nakup!
Kupovanje najcenejših in najlepših usmerjevalnikov pogosto vodi v povsem zgrešen nakup!

Usmerjevalniki so tiste računalniške komponente, na katere se večina računalničarjev spomne šele takrat, ko ni več na voljo povezava v svetovni splet. Usmerjevalnik (angleški prevod router) je dejansko naprava, ki povezuje dve ali več različnih omrežij. Njegove funkcije so omejevanje prometa, prenašanje prometa na manjša omrežja in izbira najustreznejše poti za potovanje podatkovnih paketov do njihovega cilja. S tem se dejansko zmanjšuje promet v omrežju.

Na splošno velja, da je za povprečnega domačega uporabnika na širokopasovni povezavi dober praktično vsak usmerjevalnik. Ko pa napravo priključimo in zaženemo vse mogoče stvari (prenos večpredstavnosntih vsebin, brezžična povezava, prenos datotek torretnt in podobno), kmalu ugotovimo, da usmerjevalniku hitro zmanjka sape in da vse dela občutno počasneje, kot smo si zamislili. Da po nakupu brezžičnega usmerjevalnika ne bomo razočarani in ob denar, si v nadaljevanju poglejmo, na kaj vse moramo biti pri tem pozorni.

Kot prvo moramo »ugotoviti«, kje vse bomo koristili storitve brezžičnega usmerjevalnika. Če se bomo na usmerjevalnik povezovali zgolj znotraj ene sobe, bo povsem v redu, če si omislimo nakup naprave z vgrajenimi antenami (na primer Linksys E1200). Ti so izjemno všečni in se odlično prilegajo sodobnemu pohištvu. Če pa bomo storitve brezžičnega usmerjevalnika koristili daleč naokrog (na verandi, po celotnem stanovanju, na vrtu in podobno), potem moramo nujno kupiti napravo, opremljeno z zunanjimi antenami in tehnologijo MIMO (na primer TP-Link TL-WR1043ND). Ti omogočata hitrejši prenos podatkov na daljše razdalje in izločujeta ”mrtve točke” znotraj brezžičnega omrežja.

Ker hitrosti prenosa ni nikoli preveč, bodimo pri nakupu usmerjevalnika pozorni na to, da podpira standard brezžična omrežja 802.11n (na primer Linksys E4200). Ta namreč teoretično zmore prenos podatkov s hitrostjo do 300 megabitov na sekundo (neposredno ob napravi). Če prisegate na večpredstavnostne vsebine je vsekakor pomembno, da ima usmerjevalnik na voljo USB priključek (na primer Level one WBR-6800). Nanj lahko priključimo tako zunanji trdi disk kot ključ USB.

Naprednim uporabnikom priporočamo nakup usmerjevalnika, ki ima bogato paleto dodatnih nastavitev za optimizacijo mrežnega prometa. Če zanj niste pripravljeni odšteti gore denarja, vam toplo priporočamo nakup legendarnega usmerjevalnika Linksys WRT54GL. Čeprav ta podpira le brezžični standard 802.11g, ki mogoča hitrosti prenosa do 54 megabitov na sekundo, je usmerjevalnik, s katerim lahko počnemo praktično vse, kar si nam poželi srce. To je seveda mogoče šele tedaj, ko nanj namestimo prirejeno strojno-programsko oprem (firmware) Tomato (http://goo.gl/ijKd). Boljšega usmerjevalnika za manj kot 50 evrov enostavno ne boste dobili!

Če pa bomo računalnik na usmerjevalnik priklopili žično, potem je pomembna še hitrost stikala (LAN) in vmesnika WAN. Ta sta lahko 100-megabitna ali gigabitna. Če bo usmerjevalnik skrbel le za povezavo s spletom, sta počasnejši različici za 99,9-odstotkov domačih povezav v splet več kot dovolj. Zahtevnejšim uporabnikom, ki prek omrežja na diskovne strežnike prenašajo varnostne kopije datotek ter hkrati prenašajo torrent datoteke in imajo v omrežje priklopljenih več aktivnih računalnikov in nparav, pa priporočamo usmerjevalnike z gigabitnima vmesnikoma.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

SINERGISE d.o.o.

Cvetkova ulica 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 320 61 50
Sinergise razvija geografske informacijske sisteme Slovensko podjetje Sinergise je inovativno visokotehnološko podjetje. Ukvarja se z razvojem geografskih informacijskih sistemov ... Več

CARPEDIEM d.o.o.

Soška cesta 17, 5250 Solkan, Tel: 05 330 00 50
Če ni na spletu, ne obstaja. To je vodilo potrošnikov, ko iščejo in se odločajo za nakup določenega izdelka ali storitev. Identiteta podjetja je neposredno povezana s spletno ... Več

Minifilm d.o.o.

Mala ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 041 730 865, 05 90 64 668
Pisarne brez papirja in digitalizacija dokumentov postajajo nekaj vsakdanjega za vse vrste poslovanja. Podjetja mrzlično iščejo enostavne načine za shranjevanje in zaščito kritičnih ... Več

OBLIKOVANJE.COM

Slovenska ulica 25, 9000 Murska Sobota, Tel: 02 522 14 21
Podjetje Oblikovanje.com je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že od samega začetka. Z več kot 20 leti izkušenj ter s strategijo kakovostnega poslovanja in storitev ... Več