Telefoni
28.09.2009 07:30
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kateri mobilniki najbolj sevajo?

Pri izbiri mobilnega telefona je pametno upoštevati tudi njegovo stopnjo sevanja.
Pri izbiri mobilnega telefona je pametno upoštevati tudi njegovo stopnjo sevanja.

Na nekaterih seznamih proizvajalci mobilnih telefonov ne bi hoteli svojega imena. Eden od takih je zagotovo najnovejši seznam organizacije The Environmental Working Group, na katerem so prikazani tudi mobilniki, ki zdaleč najbolj sevajo. Med njimi najdemo sledeče mobilnike: Motorola MOTO VU204, T-Mobile myTouch 3G, Kyocera Jax S1300, Blackberry Curve 8330, Motorola W385, T-Mobile Shadow, Motorola C290, Motorola i335, Motorola MOTO VE240 in Blackberry Bold 9000.

Med napravami z najmanjšo stopnjo sevanja pa najdemo mobilnike Samsung Impression, Motorola RAZR V8, Samsung SGH-t229, Samsung Rugby , Samsung Propel Pro , Samsung Gravity , T-Mobile Sidekick, LG Xenon, Motorola Karma QA1 in Sanyo Katana II.

Čeprav so številne raziskave pokazale, da sevanje sodobnih mobilnih telefonov ni nevarno za zdravje, vam vseeno priporočamo, da upoštevate deset priporočil, ki jih je pred časom objavila skupina dvajsetih raziskovalcev ameriške univerze iz Pittsburgha. Raziskovalci v prvem nasvetu odsvetujejo uporabo mobilnika vsem osebam mlajšim od dvanajst let, saj je telo v razvojni dobi precej bolj izpostavljeno negativnim učinkom elektromagnetnega sevanja.

Pri pogovorih je telefon priporočljivo držati čim bolj stran od telesa, saj moč elektromagnetnega valovanja z razdaljo slabi. V tretjem nasvetu raziskovalci svetujejo, da naj stojimo čim bolj stran od osebe, ki se pogovarja po telefonu in da naj ne uporabljajmo mobilnika na sredstvih javnega prevoza. Za zdravje in počutje je tudi veliko bolje, da mobilnega telefona čez dan ne nosimo ob telesu in da ga pri nočnem počitku nimamo preblizu postelje. Zelo priporočljivo je tudi, da je antena mobilnika med vzpostavljanjem klica usmerjena stran od telesa in da so pogovori čim krajši.

Pogovore, če se le da, raje nadomestimo s kratkimi sporočili SMS. Prav tako je dobro med pogovorom večkrat zamenjati uho, na katerega poslušamo in ne uporabljati mobilnika v prostorih, kjer je sprejem signala slabši (na primer v avtomobilu). Znanstveniki v zadnjem nasvetu priporočajo nakup mobilnika z manjšo stopnjo sevanja, ki je izražen z indeksom SAR (Specific Absorption Rate). Pri tem pa nam bo zagotovo v veliko pomoč najnovejši seznam organizacije The Environmental Working Group.


Prijavi napako v članku