Računalništvo, telefonija
Telefonija
Dodatki za računalnike
19.01.2022 13:13
Posodobljeno 4 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ali v 21. stoletju še vedno potrebujemo kalkulator?

Kako ste začeli svojo matematično pot? V vrtcu ali na začetku osnovne šole ste se prvič spoznali z abakom, enostavnim računalom, ki matematiko približa na bolj grafičen način. Kaj kmalu pa ga je zagotovo nadomestil kalkulator.

Se spomnite, da vam učitelji niso dovolili uporabe kalkulatorja vse do višjih osnovnošolskih razredov? Zakaj? Kalkulator je super orodje za hitro računanje in reševanje matematičnih problemov. Ravno zaradi tega, ker je kalkulator tako priročno orodje, so učitelji želeli, da najprej osvojite matematično osnovo: učenje poštevanke, matematičnih pravil, hitro računanje, uporaba logike in podobno. Kalkulatorji bi morali biti opora znanju učencev in ne edino orodje v njihovem arzenalu.

Si predstavljate šolo brez kalkulatorjev? Ne samo da olajšajo računanje in preverjanje rezultatov, so tudi kritični za razvoj matematične radovednosti in konceptualnega razumevanja. Ne smemo pa pozabiti tudi na njihovo drugo najpomembnejšo funkcijo: so najboljše skrivališče za »plonkce«. Tega niste izvedeli od nas.

Lahko se zgodi, da bo v prihodnosti prišel čas, ko bodo otroci slišali besedo »kalkulator« in pomislili »kaj je to?«. Namesto da bi v roke vzeli kalkulator, bodo v roke vzeli telefon in z aplikacijo izračunali matematično enačbo. Za zdaj ostajajo kalkulatorji nenadomestljivi in se uporabljajo na vseh nivojih šolanja.

Zakaj je kalkulator še vedno zelo pomemben za učenje matematike?

Kalkulator je smotrno označen kot orodje, ki spodbuja lenobo. V nekaterih državah je celo postal glavni grešni kozel za slabe rezultate in podpovprečno znanje matematike. Koliko je resnice na temu? Ali (prezgodnja) raba kalkulatorja resnično zavira otrokovo matematično razmišljanje? Če je temu tako, zakaj otrokom brez slabe vesti dovolimo uporabo računalnika? Z računalnikom se običajno spoznajo še pred začetkom osnovne šole, vendar se nihče ne pritožuje, da računalnik zavira učenje življenjskih osnov. Celo spodbuja se uporaba računalnika, saj je znanje informacijske tehnologije postalo najbolj zaželeno znanje na delovnem trgu. Naj odgovorimo na prvo vprašanje, ne, ni dokazov, da bi kalkulator negativno vplival na matematične sposobnosti učencev. Ravno nasprotno, obstajajo dokazi, da ima pozitiven vpliv in je zelo učinkovito orodje za učenje in poučevanje.

Uporaba kalkulatorja naj bi spodbujala razvoj čuta za številke in računanje. Prav tako izboljšajo razumevanje matematike in matematičnih problemov. Pravilna raba omogoča matematično raziskovanje in eksperimentiranje ter izboljšanje razumevanja konceptov in osnovnih matematičnih sposobnosti. Učence tudi razbremenijo okornega računanja, kar jim omogoča, da se osredotočijo na bolj smiselne matematične dejavnosti.

Tako kot pri vsakem orodju je pomemben pristop in način, kako učitelji in učenci uporabljajo kalkulator. Prav tako je pomembno, da izberete pravi kalkulator. V osnovni šoli in na začetku srednje šole običajno zadostuje osnovni ali žepni kalkulator. V višjih razredih in na fakulteti pa študenti potrebujejo dodatne funkcije za izračun težjih matematičnih vprašanj. Izbirate lahko med več vrstami kalkulatorjev. Za lažjo izbiro smo jih zbrali na enem mestu in na kratko razložili.

Katere vrste kalkulatorjev poznamo in kateri ustreza vašim potrebam?

Osnovni žepni kalkulator

To je kalkulator, ki ga lahko najdemo v večini domov in pisarn. Opremljen je z majhnim LCD zaslonom, ki prikazuje do 12-mestne številke, in nekaterimi dodatnimi funkcijami in tipkami, kot na primer »00«. Uporablja se za osnovne matematične izračune: seštevanje, odštevanje, množenje in deljenje. Obstajata dve vrsti osnovnih kalkulatorjev, in sicer žepni in namizni kalkulatorji.

Znanstveni kalkulator

Če izvajate bolj napredne izračune, je znanstveni kalkulator prava izbira za vas. Omogoča vam reševanje geometrije, trigonometrije, statistike in ostalo računanje. Najbolj napreden znanstveni kalkulator ponuja funkcije, kot je Boolova matematika, šestnajstiški zapis, ulomki, izračuni verjetnosti, kompleksna števila in podobno. Te kalkulatorje pogosto uporabljajo študentje, ki obiskujejo zahtevne matematične predmete (trigonometrija, algebra …).

Grafični kalkulator

Grafični kalkulatorji imajo na voljo napredne funkcije (prikaz grafov, matrik, podpora za pero …) za izračun težavnih matematičnih konceptov. So naprednejši od ostalih kalkulatorjev in primarno namenjeni za študente višjih letnikov Fakultete za matematiko in fiziko. Kako se razlikujejo od znanstvenih? Grafični kalkulatorji imajo običajno večji zaslon za prikaz predmetov in grafov, medtem ko znanstveni kalkulatorji lahko prikažejo do 4 vrstice informacij.

Namizni kalkulator s tiskalnikom

Delujejo kot osnovni namizni kalkulatorji z vgrajenim tiskalnikom, ki omogoča takojšnje izpise izračunov. Nekateri od njih lahko tiskajo v dveh barvah: črna za prikaz pozitivnih vrednosti in rdeča za negativne. Uporabljajo se predvsem v računovodstvih in trgovinah.

Kalkulator je tudi v 21. stoletju nepogrešljivo orodje. S pravimi funkcijami in specifikacijami lahko olajša skoraj vsako matematično nalogo.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
kalkulator

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Subsidium, okoljski inženiring in razvoj

Ulica Sallaumines 9, 1420 Trbovlje, Tel: 041 544 468
Vsak izmed nas ima moralno odgovornost varovati okolje in spodbujati trajnostni razvoj družbe za prihodnje generacije. Propadanje okolja dolgoročno ogroža zdravje in varnost ljudi, ... Več

Suhozemni terminal Sežana d.o.o.

Partizanska cesta 109, 6210 Sežana, Tel: 05 7390 100
Telekomunikacijske storitve so pomembno orodje tako za posameznika kot za podjetja, saj zagotavljajo učinkovito komunikacijo in možnost vzdrževanja visokih poslovnih standardov. ... Več
Zlati partner

TELEMACH d.o.o.

Brnčičeva ulica 49a, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 070 700 700
Telemach je eno glavnih telekomunikacijskih podjetij v Sloveniji in hkrati najhitreje rastoči mobilni operater v državi. Uporabnikom ponuja napredne televizijske storitve v ločljivostih ... Več
Zlati partner

ISKRATEL d.o.o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Iskratel vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več