Slika, tv, avdio
Računalništvo, telefonija
Življenjski slog
Triki in nasveti
11.11.2023 11:20

Deli z drugimi:

Share

Kakšna je razlika med Android TV in Google TV?

Če še niste na tekočem, Google TV je trenutno najnovejši »operacijski sistem« za televizorje. Se sprašujete, kako je to mogoče? Ali ni Google upokojil Google TV daljnega leta 2014?
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Google je povzročil pravcato zmešnjavo. Do leta 2020 so bile stvari dokaj jasne. Če je bila na televizorju oznaka Android TV, si vedel, da ima TV nameščen operacijski sistem Android. V zadnjih treh letih pa kupce begata oznaki Android TV in Google TV. Ali ni to eno in isto? Kakšna je razlika med Android TV in Google TV?

Najprej razčistimo pojmovanje Googlovih televizijskih sistemov. Prvotni Google TV je bil predstavljen na dogodku I/O leta 2010. Pri razvoju so sodelovali Google, Intel, Sony in Logitech. Temeljil je na različici Android 3.0. Čeprav ni ravno žel prodajnih uspehov, so bili uporabniki z njim večinoma zadovoljni. Takratni Google TV je med prvimi predstavil možnost krmiljenja med aplikacijami, zagon brskalnika Google Chrome in možnost uporabe miške in tipkovnice za boljšo uporabniško izkušnjo.

Po samo štirih letih ga je nadomestil Android TV, ki je še danes v uporabi. Leta 2020 pa se je Google odločil iz svojega pokopališča izkopati ime prvotnega sistema, ki sedaj povzroča zmedo med potrošniki.

Kaj je Android TV?

Android TV je prispel junija 2014 in konkretno spremenil način uživanja multimedijske vsebine. Veliko značilnosti si je sposodil od obstoječega sistema za mobilne telefone. V njem je na voljo Google trgovina za aplikacije, ki jih ne primanjkuje, podpora za zvočne ukaze, projiciranje vsebine z zunanjih naprav in podobno. Poglavitna prednost sistema je priporočanje vsebine na podlagi nameščenih aplikacij in pretočnih storitev (Netflix, Disney+, Youtube …).

To formulo iskanja vsebine so želeli še dodatno izpopolniti, vendar so za to potrebovali povsem nov vmesnik. Tako se je vrnil Google TV.

Kaj je Google TV?

Google TV ni nov operacijski sistem, ampak preobleka obstoječega Android TV. To je pomembna distinkcija. Lahko ga primerjamo z zaganjalniki, ki jih lahko namestimo na Android telefone, ali pa s programskimi preoblekami, ki jih nad Android namestijo proizvajalci telefonov. Samsung uporablja OneUI, Xiaomi MIUI oziroma HyperOS, ki bo proti koncu leta nadomestil MIUI, Huawei ima HarmonyOS in EMUI …

Google TV je torej programska preobleka obstoječega Android TV. Predstavili so ga leta 2020 z lansiranjem TV multimedijskega predvajalnika Chromecast with Google TV. Pričakujete lahko, da bodo v prihodnjih letih televizorji v večini uporabljali Google TV in ne Android TV.

Ker gre le za programsko preobleko, je izkušnja zelo podobna. Google TV spremeni uporabniški vmesnik, v ozadju pa Android TV skrbi za tisto splošno programsko izkušnjo, ki smo je že vajeni od dosedanjih Android televizorjev, telefonov in avtomobilskih sistemov.

Google TV in razlika v primerjavi z Android TV

Katere so glavne razlike med Android TV in Google TV?

Najprej na hitro naštejmo njune podobnosti: glasovno upravljanje, povezovanje z napravami pametnega doma, projiciranje (Chromecast) in splošne multimedijske funkcije.

Razlik je nekoliko več.

Glavna je, kako sistema prikazujeta vsebino na začetni strani.

Android TV priporočila temelji na nameščenih aplikacijah za pretakanje in ne na vaši nedavni zgodovini ogledanih filmov in serij. Google TV naj bi uporabljal strojno učenje, podatke Googlovega pomočnika in lastne podatkovne baze, za spoznavanje in ustvarjanje vzorca vaše multimedijske izkušnje in tako ustrezno prilagodil vsebino na začetni strani.

V primerjavi z Android TV, ki v drsečem meniju prikazuje aplikacije in priporočene vsebine, novejši Google TV deluje bolj minimalistično in za mnoge bolj preprosto. Zagotovo je manj brskanja, ker so vsebine takoj prikazane na naslovni strani. Ali so primerne za uporabnika, pa je spet drugo vprašanje. V uredništvu imamo mešane izkušnje. Pogosto dobimo razmeroma dobre predloge, pogosto pa čisto zgrešene – to so po vsej verjetnosti vsebine, ki jih Google mora promovirati.

Android TV še vedno prejema posodobitve, zato ni za lase privlečeno, če rečemo, da bi lahko televizorji s tem sistemom v prihodnosti dobili posodobitve, ki bodo izkušnjo približale tisti na Google TV.

Google TV ima poseben zavihek TV v živo (odvisno od regije), ki prikazuje predoglede trenutno aktivnih oddaj – na primer na Youtube TV ali podobno.

Google TV in razlika v primerjavi z Android TV 1

Boljša združljivost s pametnim domom

Če imate doma katero koli Google Home napravo, je bolj smiselna odločitev Google TV, ki ima boljšo splošno združljivost s pametnim domom. Z glasovnimi ukazi lahko vklopite/izklopite televizor, povečate glasnost ali zaženete določeno vsebino/aplikacijo. Preko Google TV si lahko ogledate tudi posnetek nadzornih kamer/video zvonca v realnem času ali pa na primer upravljate z lučmi.

Starševski nadzor

Google TV dovoljuje več otroških računov pod Google profilom ene odrasle osebe z osebnimi priporočili za vsak posamezen račun. Tudi Android TV ima možnost starševskega nadzora, vendar ta velja čez celoten sistem. Razčlenitev je na Google TV tako veliko bolj prijazna do uporabnika.

Google TV in Android TV

Mobilni upravljalnik in seznam filmov/serij za kasnejši ogled

Daljinski upravljalnik sodi med najpogosteje izgubljene naprave v gospodinjstvu. Za trenutke, ko daljinec ni pri roki, lahko za upravljanje Google TV uporabite kar mobilni telefon. Naložiti si morate aplikacijo Google TV, poiskati simbol daljinskega upravljalnika in telefon povezati s televizorjem. Tudi če je daljinec pri roki, je telefon priročnejši za iskanje filmov in serij. Namesto, da bi morali z navidezno tipkovnico na zaslonu vtipkati dolgo ime filma, lahko to veliko hitreje storite s tipkovnico na telefonu. Lahko bi uporabili tudi glasovno iskanje, vendar vsi vemo, da to ni najbolj zanesljivo iskalno orodje.

S telefonom si lahko ustvarite tudi lasten seznam filmov in serij, ki si jih želite ogledati. Ko brskate z Googlovim iskalnikom in naletite na vsebino, ki bi jo radi gledali, kliknite na gumb Želim si ogledati. V brskalnik morate biti seveda povezani z istim Google računom kot na Google TV.

Osnovni TV

Nekateri televizorji z nameščenim Google TV nudijo posebno funkcijo Osnovni TV, ki pametni televizor spremeni v »neumnega«. Izklopijo se vse pametne funkcije, na voljo sta samo TV v živo in povezovanje s HDMI. Odstranijo se aplikacije, priporočila za vsebino, Google Pomočnik je izklopljen, projiciranje v tem načinu ne deluje.

To je funkcija, ki se jo poslužujejo le redki uporabniki. Primarno tisti, ki imajo težave z Googlovo politiko zbiranja podatkov, ali pa tisti, ki bodo na televizor povezali svoj medijski predvajalnik.

Kateri televizor kupiti? Android TV ali Google TV?

Android TV za zdaj še vedno prejema posodobitve in popravke. Android TV 13 je bil izdan v začetku leta, vendar v bitki posodobitev še vedno stavimo na Google TV, ki je del dolgoročnega Googlovega načrta za prevlado na trgu televizorjev. Če imate na izbiro zelo podobna televizorja s podobno ceno, bi vam priporočali Google TV. Ne samo zaradi dolgoročne podpore, ampak zaradi enostavnejše uporabe in večje funkcionalnosti.

Če vam proračun ne dovoljuje ali pa ne najdete televizorja z izbranimi specifikacijami, ki podpira Google TV, potem je Android TV še vedno dobra izbira.

Kaj pa uporabniki starejših televizorjev? Bi jih počasi morali menjati? Če ste s televizorjem zadovoljni, ni potrebno. Če bi radi imeli več pametnih funkcij, lahko za dobrih 50 evrov kupite enega izmed medijskih predvajalnikov (na primer Xiaomi TV Box S druge generacije), ki je opremljen z Android TV ali Google TV. Enostavna in poceni rešitev za “osvežitev” televizorja.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710

MITS d.o.o.

Butari 20a, 6272 Gračišče, Tel: 040 895 342
Bodite pozorni pri izbiri pravega ponudnika programskih rešitev za gostinstvo, hotelirstvo in druge storitvene dejavnosti. Večina ponuja le generične oblike rešitev, ki ne zadostujejo ... Več
Zlati partner

Endava PLC

Vilharjeva cesta 46, 1000 Ljubljana,
Endava spreminja odnos med ljudmi in tehnologijo. Pri izkoriščanju prednosti novih poslovnih modelov in priložnosti na trgu pomagamo nekaterim vodilnim svetovnim podjetjem iz ... Več

Jamada skupina d.o.o.

Cesta k Tamu 12, 2000 Maribor, Tel: 02 330 53 50
Podjetje je bilo ustanovljeno iz bivše DataLab poslovne enote Maribor. Preživeli so obdobje mladostniške zaletavosti in vihravosti. Prerasli so v zrelo podjetje z jasno vizijo, ... Več