Avtomobilizem
Računalništvo, telefonija
Avtomoto
Telefonija
Programska oprema
Triki in nasveti
24.09.2022 11:13

Deli z drugimi:

Share

Kaj je Android Auto?

Vpliv Googla se čuti povsod, tudi v naših avtomobilih. Kaj je Android Auto, kako izboljša prikaz podatkov in kako popestri zabavo v avtomobilu?
Foto: Google
Foto: Google

Proizvajalci avtomobilov zaostajajo za hitrim razvojem tehnologije pametnih telefonov in spremnih aplikacij. Rešitve niso našli v nadaljnjem razvoju avtomobilskih sistemov za prikaz informacij, ampak kar v pametnih telefonih. Vse bolj vgrajujejo vmesnik Android Auto, ki informacijsko-razvedrilnem (infotainment) sistemu omogoča koriščenje zmogljivosti pametnega telefona, kot sta na primer zrcaljenje mobilnih aplikacij na zaslon sistema v avtomobilu in upravljanje mobilnih funkcij z gumbi in mikrofoni v avtomobilu.

Če imate relativno nov avto, najverjetneje podpira Android Auto, ki ponuja različne aplikacije in storitve za pomoč med vožnjo. Celoten seznam združljivih avtomobilov lahko najdete na spletni strani www.android.com/auto/compatibility. Telefon lahko z avtomobilom povežete preko kabla ali brezžično, več o tem pa v nadaljevanju. Pred nakupom avtomobila preverite, če izbrani nivo opreme vključuje tudi podporo za Android Auto. Lahko se zgodi, da boste morali za podporo doplačati kakšen evro ali pa izbrati višji nivo opreme. Število združljivih avtomobilov se stalno povečuje, po podatkih Googla ima podjetje pod svojim palcem več kot 500 različnih modelov avtomobilov.

Pomembno je, da razločimo med Android Auto in Android Automotive. Pri slednjem gre za operacijski sistem s polnimi funkcijami, ki poganja oziroma bo poganjal informacijsko-razvedrilne sisteme nekaterih avtomobilov, kot na primer Polestar 2, Volvo XC30, Renault Megane E-Tech … Android Auto pa je vmesnik, ki dovoljuje združevanje pametnih telefonov in informacijsko-razvedrilnih sistemov. Apple uporabniki imajo na voljo podoben sistem – Apple CarPlay.

Prvič predstavljen 2014

Android Auto je bil prvič predstavljen na dogodku Google I/O leta 2014. Leto kasneje so ga integrirali v prvi avtomobil, in sicer Hyundai Sonata. Od takrat je aplikacija doživela kar nekaj sprememb in več kot potrebnih izboljšav.

Aplikacija je na voljo v dveh različicah: standardni Android Auto in način aplikacije Android Auto (angl. Android Auto App Mode).

Zadnja posodobitev je bila maja 2022 in je aplikaciji omogočila, da se lahko samodejno prilagodi različnim velikostim zaslona pametnih telefonov. V zadnjih letih je to postalo zelo pomembno, saj nekateri telefoni razpolagajo z unikatnimi razmerji stranic. Pred posodobitvijo se je na nevšečnost uporabnikov zgodilo, da je bil Android Auto postavljen v nerodni konfiguraciji z veliko praznega prostora na zaslonu infotainment sistema. Zdaj aplikacija samodejno prilagodi zaslon, da se najbolje prilega razpoložljivim slikovnim pikam. Omogoča tudi prikaz razdeljenega zaslona, kar pomeni, da ima lahko uporabnik hkrati vklopljenih več aplikacij, na primer navigacijo in glasbo.

Android-Auto-Google (2)

Kako deluje Android Auto?

Če želite uporabljati Android Auto, preverite, katero različico sistema Android uporablja vaš telefon. Android 10 in novejši telefoni imajo funkcijo privzeto nameščeno v operacijskem sistemu. Android 9 ali starejši pametni telefoni nimajo privzete podpore, zato boste morali Android Auto naložiti iz Google Play ali katere koli zaupanja vredne tretje trgovine.

Android Auto potrebuje stalno povezavo med združljivim infotainment sistemom avtomobila in Android telefonom. Vse računske naloge se izvajajo na telefonu, ki projicira različne aplikacije in vsebino na zaslon vašega avtomobila. To bi vsaj v teoriji moralo olajšati interakcijo z najbolj uporabljeno programsko opremo med vožnjo.

Preprosto povedano, lahko s pomočjo telefona in Android Auto na zaslonu avtomobila upravljate svoje priljubljene aplikacije za navigacijo, glasbo, podcaste in podobno. Googlov avtomobilski vmesnik ne nadomesti privzetega operacijskega sistema infoitanment avtomobila, ampak s to dodatno funkcionalnostjo le nadgradi.

Brezžično ali žično?

Če je vaš avtomobil dovolj »pameten«, boste Android Auto lahko uporabljali brezžično, v nasprotnem primeru boste morali uporabiti združljiv USB kabel. Brezžična povezava je zagotovo bolj priročna, vendar bo malenkost hitreje izpraznila telefon. Žična povezava je bolj združljiva, saj marsikateri avtomobili še ne podpirajo brezžičnega Android Auta. Dodana prednost kabelske povezave je istočasno polnjenje pametnega telefona.

Kako povezati telefon z avtomobilom?

Kabelska povezava
  • Avto naj bo prižgan in v mirovanju.
  • Z USB kablom povežite telefon in avtomobil. Sistem bi vas moral samodejno obvestiti o zagonu vmesnika Android Auto. V nasprotnem primeru boste morali v nastavitvah ročno omogočiti povezavo.
  • Pri prvi vzpostavitvi boste morali odobriti nekaj dovoljenj, pri nadaljnjih povezavah bo vse potekalo samodejno. Nekateri avtomobili vas bodo pred prvo uporabo seznanili, kako najbolje uporabiti Android Auto.
Brezžična povezava
  • Avto naj bo prižgan in v mirovanju.
  • Pojdite v nastavitve telefona in poiščite Android Auto. Kliknite na »Poveži avtomobil«. Sistem vas bo pozval, da uporabite USB kabel. Ignorirajte nasvet in izberite »Brezžično povezovanje z avtomobilom«.
  • S pomočjo Bluetooth ali Wi-Fi povezave povežite infotainment sistem in telefon. Morda boste morali predhodno pri obeh napravah nastaviti, da sta vidni.

Po uspešni povezavi bi se vam moral prikazati zaslon s številnimi funkcijami in aplikacijami. Če boste po uspešni povezavi naleteli na črn zaslon, potem po vsej verjetnosti vaš avtomobil ni združljiv z Android Auto.

Kaj je razlika med Android Auto, Android Auto App Mode in Google Assistant Driving Mode?

Android 12 je prvič predstavil novo funkcijo Google Assistant Driving Mode, ki naj bi nadomestila Android Auto App Mode. Vse tri funkcije so si med seboj zelo podobne, kar povzroča veliko zmedo med uporabniki.

Android Auto smo že razložili. Kaj pa je Android Auto App Mode? Gre za posebno funkcijo znotraj aplikacije Android Auto, ki prikazuje manj moteč in poenostavljen uporabniški vmesnik, ki prikazuje samo navigacijo, Google priporočila in aplikacije za glasbo ter sporočila. Google se je želi znebiti in nadomestiti z Google Assistant Driving Mode.

Z adventom Androida 12 je funkcija Driving Mode postala realnost. Namestitev ni potrebna, saj jo aktivirate z glasovnim ukazom ali pa se samodejno vklopi, ko telefon zazna, da se vozite. Prikaže se zelo podoben vmesnik kot pri Android Auto App Mode, s katerim pozornost namesto telefonu raje namenite vožnji.

Kako ga boste uporabljali?

Naslednjič, ko se boste vozili v službo ali na dopust, lahko uporabite Googlov vmesnik za poslušanje glasbe, podcastov, e-knjig ali pa na cilj pridete s pomočjo aplikacije Google Zemljevidi namesto vgrajene avtomobilske navigacije. Namestite lahko različne aplikacije: Spotify, WhatsApp, Skype, Waze/Google Zemljevidi, Messenger, Telegram in podobne.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Android aplikacije Android telefoni android


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

APPOTEKA d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 030 220 500
B2B (prodaja poslovnim kupcem) poslovni svet se nenehno spreminja in v mnogih pogleda postaja bolj podoben B2C (prodaja potrošnikom) svetu. B2B partner si zdaj želi nakupno izkušnjo, ... Več
Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35

Tiskarna Igma-Graf, Martin Škofljanec s.p.

Brege 60, 8273 Leskovec pri Krškem, Tel: 040 744 158
Kako vam lahko reklamna majica pomaga pri promociji vašega podjetja Promocije podjetja se je potrebno lotiti na pravi način, saj potencialna stranka ne sme imeti občutka vsiljivosti ... Več
Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več