Računalništvo, telefonija
Življenjski slog
Poslovne rešitve
Triki in nasveti
04.11.2022 14:00

Deli z drugimi:

Share

Kako zaščititi pametni dom pred hekerji?

Pametni dom nudi udobje in varnostna tveganja, ki niso prisotna v manj inteligentnih domovih. Kaj lahko storite, da nepridipravi ne pridobijo dostopa do vaših naprav in posledično občutljivih podatkih?

Vsak izmed nas ima kar nekaj pametnih naprav v svojem domu, ki so sposobna izvajati čarovnijo po naših ukazih: vklop luči glede na dnevno svetlobo, prilagajanje temperature glede na vremenske razmere, odklepanje in zaklepanje vrat z mobilno aplikacijo, senzorji gibanja, ki prežijo za tatovi in podobno.

Priljubljenost tehnologije pametnega doma še naprej raste. Vse več potrošnikov ima pod svojim palcem enega ali celo več virtualnih pomočnikov, številne pametne naprave, od računalnikov, tablic, telefonov do pametnih štedilnikov in aparatov za kavo. Ste se kdaj vprašali, ali je vaš pametni dom varen pred kibernetskimi napadi? Dobro vprašanje. Pametni dom hrani ogromne količine osebnih podatkov, ki v nepravih rokah lahko naredijo veliko škodo. Zagotovo si želite narediti vse, kar je v vaši moči, da zaščitite svoj pametni dom pred hekerji.

Ali je pametni dom res ranljiv za kibernetske napade?

Pametne naprave komunicirajo prek lastnih protokolov (na primer ZigBee) in prek omrežja Wi-Fi. Nezavarovana Wi-Fi omrežja lahko nadzorujejo hekerji, kar pomeni, da lahko prestrežejo informacije, ki jih pametne naprave pošiljajo aplikacijam, strežnikom in drugim napravam.

Ti podatki sami po sebi niso posebej nevarni, vseeno pa si ne želite, da imajo tatovi v rokah posnetke nadzornih kamer, informacije o vašem dnevnem urniku in podobno. Bolj vztrajni hekerji lahko najdeno načine za nadzor pametnih naprav z uporabo pravih uporabniških podatkov in odkrivanjem šibkih gesel s surovo računsko močjo.

Kot rečeno, vdiranje v pametne domove se zgodi poredko. Hekerji bi morali biti v bližini vašega omrežja in imeti pravo opremo za vdor. To pogosto ni mogoče, na splošno pa so za hekerje bolj privlačne tarče javna mesta.

Čeprav je verjetnost za vdor majhna, povezljive naprave vedno nosijo kibernetska tveganja.

Kako jih lahko zaščitite?

Ne potrebujete vsake pametne naprave na prodajnih policah

Pametna osvetljava, pametna ključavnica, pametni zvočnik, termostat, videozvonec, nadzorne kamere … Izbire je na pretek in vsak bi si želel imeti tehnološki presežek v svojem domu. Ampak ali je to res potrebno? Ali res potrebujete čisto vsako pametno napravo? Zagotovo bi vam olajšale vsakdanjik, vendar se istočasno povečuje tudi kompleksnost upravljanja. Varnostna kamera lahko nudi visok nivo zaščite pred fizičnimi vdori, toda nekatere posnetke hranijo na zunanjih strežnikih? Alexa, Google pomočnik in ostali asistenti nikoli ne počivajo in vedno poslušajo – kombinacija udobja in zaskrbljenosti glede zasebnosti.

Skratka, premislite, kaj dejansko potrebujete. Ne kupujte na slepo in vedno pretehtajte varnostna tveganja.

Zaščitite omrežje Wi-Fi

Privzeto večina usmerjevalnikov za ime omrežja uporablja številko modela usmerjevalnika (SSID) in bodisi niso ustrezno zaščiteni ali pa uporabljajo splošno geslo, kot je »admin«. Ni potrebno poudarjati, da je to najslabša varnostna praksa, katero morate nemudoma odpraviti. V nasprotnem primeru puščate odprta vrata slehernemu hekerju, tudi največjim amaterjem.

Prva stvar, ki jo morate storiti, je zaščititi omrežje Wi-Fi z močnim geslom. Postopek spreminjanja gesla se nekoliko razlikuje glede na napravo. Istočasno lahko spremenite tudi ime vašega Wi-Fi omrežja, na primer Pametnidom_RN.

Medtem ko spreminjate geslo in ime omrežja, se prepričajte, da uporabljate najvišji možni varnostni protokol. V večini primerov bo najboljša izbira WPA2, pri novejših usmerjevalnikih pa boste imeli na izbiro tudi boljši standard WPA3.

Kako zamenjati geslo? Če ima usmerjevalnik podporno aplikacijo, lahko nastavitve spreminjate kar znotraj le-te. Če nimate na voljo aplikacije, vtipkajte IP usmerjevalnika v brskalnik in uporabite privzeto geslo (posvetujte se z navodili). Ko boste prijavljeni, poiščite razdelek »Varnost« in preverite, ali ima usmerjevalnik integriran tudi požarni zid. Lahko se zgodi, da bodo določene naprave nezadovoljne s požarnim zidom in izgubile del svoje funkcionalnosti.

Posodobite programsko opremo

Vdelana programska oprema (angl. firmware) je programska oprema na najnižji ravni, ki poganja usmerjevalnik in druge IoT naprave. Proizvajalci pogosto dodajajo popravke in nove funkcije za pametne naprave in večina se bodo avtomatsko posodobila, ko bodo povezana z Wi-Fi povezavo. Še vedno pa obstaja veliko naprav, ki zahtevajo ročno posodobitev. V večini primerov ne boste želeli zamuditi teh posodobitev. Uporaba starejših različic vdelane programske opreme lahko povzroči, da je naprava bolj ranljiva za hekerje, ki želijo izkoristiti nepopravljene programske napake.

Osebno se držimo načela, da počakamo teden ali dva preden posodobimo napravo na najnovejšo različico. Zakaj? V redkih primerih lahko najnovejša različica vsebuje manjšo napako, ki vpliva na delovanje naprave. Posodobitev z manjšo zakasnitvijo nam omogoča, da smo prepričani, da je posodobitev varna in stabilna.

Zamenjajte zastarele usmerjevalnike in ojačevalce signalov

Pametne telefone menjamo na povprečno dve leti, računalnike na nekje med 5 in 10 let. Kaj pa usmerjevalnike? Ko jih postavimo na polico ali omaro, na njih zelo hitro pozabimo. Tudi po 5 ali več let uporabe bodo usmerjevalniki v večini primerov obdržali internetno zmogljivost. Na drugi strani pa je varnost in stabilnost povsem druga zgodba.

Starejši usmerjevalniki se zanašajo na zastarele varnostne protokole, nimajo najnovejših varnostnih funkcij in hkrati niso več tako stabilni kot na začetku življenjskega cikla. Z novim usmerjevalnikom boste dobili dostop do najnovejših varnostnih »bonbončkov« in standardov (Wi-Fi 6/6E).

Ne uporabite istega gesla

Wi-Fi omrežje je zavarovano. Kaj pa sedaj? Na vrsti so posamezne naprave in storitve. Številne pametne naprave se upravljajo prek povezane mobilne aplikacije in pri vsaki boste morali nastaviti račun. Uporaba istega gesla je priročna varnostna nočna mora. Z vdorom v enega izmed teh računov je geslo razkrito in hekerji imajo ključ do vseh drugih računov. Uporabljajte močna gesla in če je le možno različna gesla za vsako napravo in storitev.

Omogočite dvostopenjsko ali večstopenjsko avtentikacijo

Močna gesla so dobra varnostna praksa, lahko pa greste še korak dlje in vklopite večstopenjsko avtentikacijo v napravah in storitvah, ki to podpirajo. To pomeni, da tudi če heker ugotovi vaše geslo, se ne bo mogel prijaviti v vaš račun brez dodatne avtentikacije, bodisi preko PIN kode, overite preko SMS-a ali e-poštnega naslova.

Spremljajte svoje omrežje

Če vas še vedno skrbi varnost omrežja, lahko ročno nadzirate, kdo je povezan v vaše Wi-Fi omrežje. Z različnimi programi (Wireless Network Watcher, Nmap …) in napravami (Fingbox, Firewalla …) lahko nadzorujete svoja omrežja, pregledujete povezane naprave in iščete vsiljivce.

Najboljša zaščita za vaš pametni dom pa je, da nimate pametnega doma. Če so vam zgornji koraki pretežavni ali pa časovno preveč potratni, potem je za vas najboljša izbira, da ostanete pri domu, ki ga imate in dodajate le tiste naprave, ki jih zares potrebujete.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ADVANT d.o.o.

Cesta na Brdo 119a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 470 00 00
Podjetje ADVANT d.o.o. je z vami že od leta 1998. Naše osnovno poslanstvo je biti vodilni graditelj informacijsko komunikacijske infrastrukture. Aktivnosti, ki jih povezujemo ... Več
Zlati partner

RITTAL d.o.o.

Letališka cesta 16, 1000 Ljubljana, Tel: 01 546 63 70
Rittal spodbuja inovacije in živi svoje vrednote To je Rittal. Globalni igralec, vodilni inovator, družinsko podjetje in zgleden delodajalec. Rittal zgodba Prihodnost Rittala se je ... Več

ADVANTECH SOLUTIONS d.o.o.

Bravničarjeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 030 703 704
S čim se ukvarja Advantech Solutions? Na kratko: Podjetje Advantech Solutions ovrednoti temeljno sestavo vašega podjetja, da bo vaša pot do uspeha optimalna. Strokovnjaki oblikujejo ... Več
Zlati partner

BONAJO d.o.o.

Industrijska cesta 9, 1290 Grosuplje, Tel: 040 514 750
Podjetje BONAJO d.o.o. uspešno posluje že od samega začetka. S skrbno izbrano veleprodajno mrežo partnerjev skrbijo za trženje in distribucijo televizorjev, mobilnih telefonov, ... Več