Digitalizacija
08.11.2021 10:37
Posodobljeno 3 tedni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kako sprejemati prave odločitve in biti uspešen? S preglednimi podatki.

Skozi vaše podjetje se vsak dan pretaka ogromno podatkov, vendar jih morda ne vidite jasno. Za izboljšanje strateških poslovnih odločitev jih začnite uporabljati.
Podatki so surovina, ki poganja uspešna podjetja..
Podatki so surovina, ki poganja uspešna podjetja..

Podatki lahko vaše podjetje izenačijo z velikani v vaši panogi. Vaši najpametnejši konkurenti že vlagajo v podatkovno podprto infrastrukturo. Toda kako lahko kar najbolje izkoristite priložnosti, ki jih ponuja odločanje na osnovi podatkov, ali podatkovno vodeno odločanje? Prvi korak je preglednost podatkov, ki so pomembni za vaše podjetje. Zato ne tvegajte, da bi ostali v ozadju.

Ali vaše poslovne odločitve temeljijo na podatkih?

Raziskava, ki jo je izvedel Business Application Research Center je pokazala, da 58 % vprašanih namesto podatkov in dejstev, pri odločanju uporablja svojo intuicijo in izkušnje. Toda ali je občutek lahko trdna podlaga za sprejemanje odločitev?

Podatki so surovina, ki poganja uspešna podjetja. Da bi pridobile preglednost, ki jo potrebujejo za sprejemanje pametnih odločitev na podlagi podatkov in dejstev namesto mnenja in ugibanj, organizacije, ki temeljijo na podatkih, vlagajo v velepodatke (big data) in podatkovno analitiko. Od zdravnikov, ki uporabljajo podatke za natančno diagnosticiranje bolezni, do podjetij za kreditne kartice, ki uporabljajo velepodatke za preprečevanje goljufivih transakcij – podatki hitro spreminjajo možnosti v številnih različnih panogah. 

Po podatkih družbe PWC podjetja, ki uspešno uporabljajo podatke in analitiko, hitro odkrivajo priložnosti, hitro ocenjujejo ideje ter hitro preizkušajo in se učijo iz teh izkušenj. Nenehno uvajajo inovacije. Razumejo in sprejemajo nove poslovne modele. Podatke in analitiko uporabljajo kot temeljno zmogljivost, ki omogoča njihovo uporabo. Uporaba podatkov za podporo poslovni strategiji vodi k boljšemu odločanju in vam lahko pomaga pridobiti konkurenčno prednost.

Podatki niso veliko vredni, če jih ne morete analizirati in jih smiselno uporabiti. Podjetja, ki lahko jasno vidijo in strukturirajo svoje podatke, so v najboljšem položaju za odkrivanje priložnosti in ustvarjanje uvida, ki je podlaga za odločitve, ki temeljijo na podatkih. Jasna preglednost podatkov lahko na primer omogoči poslovno obveščanje, ki opozarja na določena področja, na katerih so možne izboljšave. Odločanje na podlagi podatkov izhaja iz zmožnosti zbiranja surovih informacij in njihovega preoblikovanja v natančne in uporabne ugotovitve.

Razvoj kulture, ki temelji na podatkih, je pomemben korak. Vendar se morate pred tem prepričati, da lahko jasno vidite svoje podatke in popolnoma zaupate temu, kar dobite. Uspešne strategije, ki temeljijo na podatkih, namreč ne morete izvajati, če temeljijo na zavajajočih ali netočnih podatkih.


Ključna sta jasnost in zaupanje

Preden se lahko zanesete na podatke, ki vplivajo na proces odločanja, jim morate popolnoma zaupati. Ko analiza podatkov podpira dolgoročno poslovno strategijo, ne sme biti dvoumnosti ali dvomov o kakovosti podatkov.

Sprejemanje odločitev na podlagi dvomljivih podatkov lahko podjetju povzroči veliko škode. Strateške odločitve je mogoče sprejeti le, če viri podatkov, na katerih temeljijo, zagotavljajo popolno in zanesljivo sliko. Z uporabo prave tehnologije za jasen vpogled v podatke boste lažje zaupali vanje. Si predstavljate, kakšno zmešnjavo lahko povzročijo v maloprodajnih dobavnih verigah napovedi, ki temeljijo na netočnih podatkih? Če so podatki napačni, se lahko zgodi, da bodo trgovci na drobno imeli več zalog, kot jih lahko obvladajo, ali potrebnega blaga sploh ne bodo imeli.

Poleg tega, da morajo biti sami viri podatkov natančni, morajo biti tudi strukturirani in kategorizirani na način, ki omogoča polno izkoriščanje moči podatkovne analitike.Ne kateri koli podatki, ampak pravi podatki

Poleg zagotavljanja jasne vizije, ki pomaga pri sprejemanju odločitev na podlagi podatkov, prava tehnologija pomaga organizacijam, ki temeljijo na podatkih, da ne zapravljajo preveč časa za obdelavo in pripravo podatkov. To je pomemben vidik, saj z napačno infrastrukturo obstaja tveganje, da podatkovne ekipe porabijo več časa za iskanje in urejanje podatkov kot za izvajanje analiz. Če bi zaposlili visoko usposobljeno podatkovno ekipo, ki bi bila vezana samo na zbiranje podatkov, bi bila to draga napaka.

Strategije, ki temeljijo na podatkih, poganjajo pravi podatki in ne nujno vsi podatki, ki so na voljo. Poslovni cilji in strategija bodo pomagali opredeliti, katere podatke želite zbirati. Tako boste preprečili, da bi zaposleni delali v silosih in zbirali podatke, ki jih dejansko nihče ne potrebuje.

Če pa imate veliko neobdelanih podatkov, lahko z umetno inteligenco in strojnim učenjem v velikem obsegu obdelate te podatke. Ta tehnologija podjetjem pomaga osmisliti velike količine podatkov. Ker se učinkovitost algoritmov nenehno izboljšuje, lahko umetna inteligenca in računalniško učenje v prihodnjih letih spremenita večino panog. Ko bodo umetna inteligenca, strojno učenje in velepodatki postali bolj dostopni in jih bo lažje uporabljati, bo nastalo več podjetij, ki bodo temeljila na podatkih.Kultura, ki temelji na podatkih, vam bo prinesla ogromno koristi

Odločitve, ki temeljijo na podatkih, pomagajo podjetjem, da se odmaknejo od kulture intuicije in se osredotočijo na natančnost in točnost. Veliko lažje je vplivati na deležnike, če lahko svoja mnenja podkrepite s podatki in dejstvi. Jasen pogled na poslovanje je močan temelj za prihodnji uspeh.

Konica Minolta vam lahko zagotovi prednost pred konkurenti, saj vam pomaga pridobiti dragocene informacije iz podatkov. Naša dediščina je v upodabljanju in našo tehnologijo upodabljanja smo izpopolnjevali več generacij. To dediščino v kombinaciji s trenutnim znanjem in tehnologijami na področju interneta stvari in umetne inteligence uporabljamo, da našim strankam pomagamo jasno videti podatke in sprejemati odločitve, ki temeljijo na podatkih.

Konica Minolta je na primer razvila tehnologijo za nedestruktivni pregled mostov (bridges), imenovano SenrigaN. Uporablja kombinacijo senzorjev magnetnega polja in umetne inteligence, s katerimi je mogoče zlahka opaziti morebitne skrite poškodbe. To pomaga pri odkrivanju potencialno usodnih ranljivosti, ki jih je nato mogoče odpraviti, preden povzročijo porušitev mostov.

Podatke je mogoče uporabiti v številnih različnih panogah, kjer pomagajo ljudem sprejemati pametne, na podatkih temelječe odločitve. Te odločitve lahko popolnoma spremenijo strategije, natančneje prilagodijo poslovne dejavnosti in optimizirajo delovne procese, ki dosežejo najvišjo raven učinkovitosti. Če želite izkoristili poln potencial svojih poslovnih podatkov, si zagotovite preglednost nad podatki.

Vas zanima več iz te teme?
Konica Minolta

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem KONICA MINOLTA SLOVENIJA
Za več informacij so vam na voljo pri KONICA MINOLTA SLOVENIJA
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Konica Minolta Slovenija

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem KONICA MINOLTA SLOVENIJA? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

BILAZ d.o.o.

Sedejeva ulica 8, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 19 00
Ponudba kakovostnih storitev s kvalitetnimi materiali in "brand name" računalniškimi blagovnimi znamkami jih uvršča v sam vrh tovrstnih ponudnikov. Cenovna politika podjetja je ... Več

DEMAR d.o.o.

Gmajna 10, 1236 Trzin, Tel: 05 907 40 61
Drzne rešitve za spletne predstavitve z dušo Obstaja agencija, ki ponuja rešitve za podjetja, organizacije, znamke in posameznike. Za vse, ki pogrešajo sodobnost, kreativnost ... Več
Srebrni partner

TEKSEL d.o.o.

Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 77 25
Skoraj vsak mora vsebino, namen in vrednost svojega dela sporočiti strankam, obiskovalcem ali sodelavcem. Multimedijska oprema z integriranimi avdio in video funkcijami pomaga širiti ... Več

AKTON d.o.o.

Dunajska cesta 9, 1000 Ljubljana, Tel: 01 236 29 00
Telekomunikacijske rešitve za vas! Slovensko podjetje Akton Communications je licencirani fiksni telekomunikacijski operater prisoten v Sloveniji in preko hčerinskih družb tudi ... Več